VIDEO Sopranele Angela Gheorghiu şi Anna Netrebko: niciodată pe aceeaşi scenă, tot timpul în concurenţă

VIDEO Sopranele Angela Gheorghiu şi Anna Netrebko: niciodată pe aceeaşi scenă, tot timpul în concurenţă

Angela Gheorghiu şi Anna Netrebko sunt printre cel mai bine cotate soprane ale lumii

În lumea artistică există cunoscute rivalităţi, între prim solişti, între dive sau chiar şi între doi actori mai puţin cunoscuţi, dar care îşi împart acelaşi „palier” interpretativ. Este şi cazul unora dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate soprane ale lumii, Angela Gheorghiu (49 de ani) şi Anna Netrebko (43 de ani).

Ştiri pe aceeaşi temă

“Îmi pare foarte rău că trebuie să mă retrag din rolul Margueritei din Faust. După o îndelungă reflecţie şi după o pregătire intensă a rolului, am ajuns la concluzia că acesta nu este potrivit pentru mine. Am dorit foarte mult să îmi fac debutul la Royal Opera House şi să continuu cu reprezentaţii la Viena şi Baden-Baden. Din păcate, trebuie să mă retrag din aceste producţii. Sunt foarte tristă pentru că îmi dezamăgesc fanii din Londra, Viena şi Baden-Baden şi sper că vor înţelege dificila decizie pe care a trebuit să o iau”, declara soprana Anna Netrebko la sfârşitul lunii februarie, într-un comunicat de presă.
 

"SuperAnge" o salvează pe Netrebko

 
În urma acestui anunţ, rusoaica a fost înlocuită cu Angela Gheorghiu. “SuperAnge”, cum avea să fie numită de presa de specialitate soprana româncă, a salvat încă o dată onoarea colegei de scenă. Dar acesta nu era primul episod de o asemenea anvergură.
Pe 19 mai 2010, cele mai importante publicaţii de peste Ocean anunţau un breaking news care avea să anime scena operei: “Anna Netrebko a fost înlocuită de Angela Gheorghiu în rolul Mimi, din La Bohème de Puccini, pe scena Metropolitan Opera!”. Cauza acestei înlocuiri de ultim moment a fost, la acea vreme, conform comunicatelor oficiale, o îmbolnăvire a rusoaicei. Dar episodul avea să fie tratat de specialişti drept începutul unei rivalităţi între cele două dive, chiar dacă se spune că doar între tenori există o asemenea concurenţă.
 
Cele două soprane nu au urcat niciodată pe aceeaşi scenă. Au avut ocazia, la propunerea directorului Metropolitan Opera, care le-a sugerat un trio pe “modelul” Pavarotti-Carerras-Domingo:
“Am aflat o idee a noului director de la Metropolitan, propunerea de a face concert cu trei soprane, cu Renée Fleming şi Anna Netrebko. Şi ele încă au temeri. N-a vrut nici una, nici alta. Una a zis că poate, cealaltă... nu zic care şi cum, eu am zis: "Da, fetelor, care când vreţi". Mie îmi plac lucrurile astea”, declara Angela Gheorghiu într-un interviu pentru Mediafax, la sfârşitul lui noiembrie 2011.
 
De altfel, soprana româncă a fost singura dintre cele trei care a acceptat public acest proiect, care nu a fost dus la bun sfârşit, după cum a fost lesne de înţeles din declaraţia ei.

Chiar şi modul în care şi-au anunţat înlocuirile arată o concurenţă a “primului nume pe afiş”: blogul (neoficial) al sopranei românce arată că “Angela Gheorghiu o va înlocui pe Anna Netrebko în rolul Mimi în opera La Boheme”, punând-o, fireşte, într-o lumină favorabilă pe cea care era, odată cu acest rol, o "Met star" (o stea a Metropolitan-ului) (foto).
 
 
 
De cealaltă parte, o postare pe blogul rusoaicei precizează în titlu că “Anna Netrebko va fi înlocuită de Angela Gheorghiu în La Boheme la Metropolitan Opera”. Diferenţa de nuanţă a făcut deliciul amatorilor de picanterii din domeniu. (foto dreapta)
 
 
 
 
 
Nu în ultimul rând, cele două l-au avut ca partener de scenă pe Roberto Alagna. Dar, în timp ce Angela Gheorghiu a fost şi măritată cu tenorul francez (din 1996, cu un divorţ pronunţat în 2013, cei doi fiind numiţi “cuplul mitic al operei”), Anna i-a fost parteneră doar pe scenă, în opere precum “Romeo şi Julieta” sau “Manon”. Amândouă însă au cunoscut succesul internaţional, în topurile specialiştilor figurând mereu pe primele poziţii, într-o permanentă concurenţă fără sfârşit.
 

Angela Gheorghiu s-a născut la 7 septembrie 1965, în Adjud, judeţul Vrancea. Elevă a Miei Barbu, a absolvit Conservatorul din Bucureşti în 1990. În străinătate a cântat pentru prima dată la Basel, în Elixirul dragostei, de Gaetano Donizetti. A debutat în 1992 la Royal Opera House din Londra cu rolul Zerlina din Don Giovanni, urmată de Mimi din La Bohema de Giacomo Puccini. Un an mai târziu a debutat şi la Metropolitan Opera. La Royal Opera House (Covent Garden) a triumfat în Traviata, în 1994, spectacol pentru care, pentru a fi transmis în direct BBC şi-a anulat mai multe programe. În 1999 a participat la concertul “Michael Jackson şi Prietenii” în Munchen. A cântat la redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Veneţia (mai 2001) şi a Operei din Valencia in prezenta Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005). A participat la spectacolul care a marcat jubileul reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (iunie 2002), concert disponibil pe DVD. A cântat pentru Alteţa Sa Prinţul Charles în diferite ocazii. În 2003 a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernării Premiilor Nobel. Vocea ei este considerată de către critica internaţională drept o combinaţie între vocile a două celebre cântăreţe de operă, Maria Callas şi Renata Tebaldi.
Angela a fost căsătorită cu Andrei Gheorghiu, fiul violonistului şi profesorului Ştefan Gheorghiu. S-a recăsătorit cu tenorul Roberto Alagna, însă cei doi au decis să divorţeze în 2013.
 
 
Anna Iurievna Netrebko s-a născut pe 18 septembrie 1971, la Krasnodar, într-o familie de naţionalitate cazacă. În perioada studenţiei la Conservatorul din Sankt Petersburg, Netrebko a lucrat ca femeie de serviciu la Teatrul Mariinsky. Cu ocazia unei audiţii la Teatrul Mariinsky, dirijorul Valery Gergiev a recunoscut-o pe Anna Netrebko în fosta femeie de serviciu. Avea să devină mai târziu mentorul ei vocal. Sub îndrumarea lui Gergiev, Netrebko a debutat la Teatrul Mariinsky la vârsta de 22 de ani, ca Susanna in Nunta lui Figaro. Ea a continuat să interpreteze multe roluri importante alături de Opera Kirov, inclusiv Amina în Somnambula, Pamina în Flautul fermecat, Rosina în Bărbierul din Sevilla, şi Lucia în Lucia di Lammermoor. În 1994, Netrebko a cântat Regina Nopţii in Flautul fermecat alături de Academia Independentă de Operă Avangarda din Riga sub bagheta dirijorului David Milnes. Netrebko a cântat imnul olimpic la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Sochi, de anul acesta. A cântat la Classical BRIT Awards împreună cu Andrea Bocelli, a fost nominalizată la Grammy, primind numeroase disctincţii în Germania, dar şi în Rusia, unde a primit titlul de „artist la poporului” în 2008. 
 
Din iulie 2006 are şi cetăţenia austriacă. În aprilie 2008, Netrebko a anunţat că ea şi bass-bariton-ul Erwin Schrott s-au căsătorit, dar căsătoria nu a avut loc oficial. Băiatul lor poartă numele "Tiago Netrebko", s-a născut pe 5 septembrie 2008 în Vienna şi este cetăţean austriac. Tiago este uşor autist şi locuieşte exclusiv cu mama sa. În noiembrie 2013, cuplul a anunţat despărţirea.
 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: