VIDEO „Românii ne fac ruşi, ruşii ne fac ţigani“: percepţia moldovenilor de peste Prut despre români şi ruşi

VIDEO „Românii ne fac ruşi, ruşii ne fac ţigani“: percepţia moldovenilor de peste Prut despre români şi ruşi

Captură din documentarul „Românii ne fac ruşi, ruşii ne fac ţigani“

Primul film documentar care-i pune faţă în faţă pe români şi ruşi, văzuţi prin ochii „moldovenilor“, va fi lansat vineri, 18 octombrie, de la ora 15.00, la Iaşi, în sala B.P. Haşdeu de la Biblioteca Central Universitară. „Românii ne fac ruşi, ruşii ne fac ţigani“ se bazează pe discuţii cu zece locuitori ai Republicii Moldova, oameni obişnuiţi, care vorbesc despre cum îi percep ei pe românii din România, dar şi pe ruşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Românii ne fac ruşi, ruşii ne fac ţigani“ are ca subiect percepţia a zece cetăţeni ai Republicii Moldova despre românii din România şi, prin comparaţie, despre ruşi, despre Romania ca ţară dar şi despre Rusia şi despre unire. Interlocutorii vorbesc din experienţele lor personale cu românii şi cu ruşii sau despre poveştile pe care le-au auzit în legătură cu aceştia.

Cei zece provin din mai toate categoriile legate de vârsta, sex, etnie, statut social sau mediu de rezidenţă. Sunt şi dintre cei care se declară români şi vor unirea cu România, şi dintre cei care se declară „moldoveni”, dar şi de etnie rusă, ucraineană şi găgăuză. Sunt din Chişinău şi din trei raioane din centrul, nordul şi sudul Republicii Moldova.

Indirect, filmul se constituie şi într-un auto-portret al „moldoveanului obişnuit”, care ne ajută să îl înţelegem mai bine, dincolo de prejudecăţi şi stereotipii.

După vizionare- care este cu intrare liberă- va avea loc o dezbatere cu realizatorul filmului, Pavel Lucescu (editorialist al Ziarului de Iaşi şi pressone.ro), şi cu echipa de producţie Blue Lemon. La eveniment va participa şi directorul RFI România (partener media), Ovidiu Nahoi, precum şi o serie de personalităţi locale şi naţionale, inclusiv din Republica Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: