VIDEO Regizorul Nae Caranfil a împlinit 54 de ani

VIDEO Regizorul Nae Caranfil a împlinit 54 de ani

Cel mai recent film al lui Nae Caranfil a fost "Closer to the Moon", realizat anul trecut

Regizorul filmelor "Filantropica", "Restul e tăcere", "Asphalt Tango" sau "Closer to the Moon", a împlinit astăzi 54 de ani.

Fiul cunoscutului critic şi istoric de film, Tudor Caranfil, s-a născut în Bucureşti şi a absolvit Institutul Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1984. A avut câteva apariţii ca actor în filme ca: "Salutări de la Agigea" - 1984, în regia lui Cornel Diaconu şi "În fiecare zi mi-e dor de tine" - 1987 în regia lui Gheorghe Vitanidis. 
 
A deevenit scenarist şi regizor celebru, odată cu realizarea, în 1993, a filmului "E pericoloso sporgersi", un film compus din trei părţi, care narează aceeaşi poveste din punctul de vedere a trei persoane diferite: o studentă, un soldat şi un actor de teatru. Pentru această peliculă primeşte la Montpellier Mediterranean Film Festival - Medalia de Aur.
 
 
Este deţinătorul mai multor premii şi nominalizări, printre care: Premiul pentru scenariu, UCIN 1993, Premiul "Opera Prima", Selectat pentru Quinzaine des Realisateurs, Cannes, Marele premiu Festival Forum, Bratislava, 1993 şi Premiul special al juriului, Baule, 1994 pentru "E pericoloso sporgersi", Premiul pentru regie pentru "Asfalt Tango", nominalizat pentru "Globul de cristal" la Festivalul internaţional de la Karlovy Vary, 1999 - "Dolce far niente", Premiul juriului european pentru tineret la Festivalul internaţional de filme de dragoste, Mons, 2002 , Premiul publicului, Festivalul de film de la Paris, 2002, Premiul special al juriului, Wiesbaden, 2002, Premiul pentru cel mai bun scenariu, Newport Beach, SUA, 2003, Premiul publicului, Bratislava, 2003, Premiul publicului, Wurzburg International Filmweekend, 2003 - " Filantropica"
Şi pentru filmul "Restul e tăcere" a obţinut nouă premii din 14 nominalizări, şi este marele câştigător de la Gala premiilor Gopo 2009.
Cel mai recent film al său, "Closer to the Moon" i-a avut în rolurile principale pe actorii Vera Farmiga, Mark Strong şi Tim Plester. În prezent, lucrează la filmul "6,9 pe Scara Richter".

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: