VIDEO O întrebare, opt personalităţi din cinematografie: Mai mulţi actori implicaţi civic, o societate mai bună?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ar lua-o societatea românească într-o direcţie mai bună dacă actorii s-ar implica mai mult civic? Am rugat câteva personalităţi din lumea filmului românesc să ne spună care este părerea lor în legătură cu acest aspect. Dacă unii cred că răspunsul este în mod clar, „da”, alţii consideră că poziţia de artist şi cea de cetăţean sunt două lucruri diferite.

Printre ciocniri de pahare, strangeri de mână şi îmbrăţişări, şi, lăsând deoparte discuţia despre manele, la ediţia din acest an a Galei Premiilor Gopo, am rugat personalităţi din industria cinematografiei româneşti să ne explice dacă implicarea mai mare a actorilor români la nivel civic ar duce România pe o cale mai bună. 

Dat fiind că situaţia politică din ultima vreme i-a făcut pe unii dintre ei să iasă în faţă la fiecare protest, am vrut să aflăm dacă din interiorul industriei, se simte că actorul, odată ieşit în stradă, face într-adevăr o schimbare, mobilizând oamenii. 

Au răspuns pentru „Adevărul”, actorii Şerban Pavlu, Iulia Lumânare, Gheorghe Visu, Andrei Aradits, Vlad Rădescu, Armine Vosganian, şi regizorii Stere Gulea şi Adina Pintilie. 

Actriţa Iulia Lumânare câştigătoarea trofeului Gopo pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, a explicat că vrând-nevrând, actorul se implică la nivel civic, chiar dacă nu o face printr-un „statement direct”. 

Pentru că artistul acţionează nu doar dintr-o nevoie emoţională, ci şi una artistică- este de părere actriţa- pe acesta motivându-l şi perspectiva de a schimba lucrurile la nivel social, civic.

„Da, cred că da, numai că undeva, trebuie ţinut cont de faptul că actorul e un artist şi nu poate să facă lucruri în mod direct pentru că atunci actul lui nu mai e artistic, e de natură pur civică. Cred că undeva, secretul e în îmbinarea celor două perspective, artisticul şi civicul. În ceea ce priveşte acţiunea mea, chiar dacă nu fac statement-uri, sunt motivată şi de asta, cu siguranţă”, a mai spus Iulia Lumânare. 

De aceeaşi părere este şi Şerban Pavlu, în cercul său de cunoscuţi, actorii implicându-se civic.

 Actorul crede că din nefericire, oamenii se uită mereu strict după figuri cunoscute, „că ei sunt actori, că ei sunt fotbalişti, habar n-am patinatori pe gheaţă, n-are importanţă”. 

„Eu nu mă consider un expert în politică, atunci când ies sau fac o declaraţie, sau când mă alătur unei iniţative civice. Dar lucrurile nu trebuie discutate în termenii ăştia. Am auzit de multe ori aceste reproşuri «dar cine e cutare, de ce se pricepe cutare? Vai dragă, a ieşit actoraşul cutare să protesteze». În primul rând, cred că o face în calitatea lui de cetăţean, nu de actor”, a explicat actorul.. 

„Nu ştiu dacă societatea ar merge într-o direcţie mai bună. Cred însă că fiecare profesie îşi are nişte reprezentanţi, nişte figuri mai proeminente care înseamnă, cel puţin pentru oamenii din profesia aia, ceva, şi manifestându-se în felul ăsta, pot da un semn. Cred că despre asta e vorba”- Şerban Pavlu. 

Actorii, despre implicarea lor civică.  „Cred că treaba unui actor e să îşi facă bine rolul. Treaba unui cetăţean e să îşi apere cetatea”

Regizorul Stere Gulea a zâmbit, înşirându-şi colegii de breaslă, repere care au devenit vectori sociali, după cum ne-a explicat: Marius Manole, Tudor Chirilă, Victor Rebengiuc- „de el nici nu mai vorbesc”, Oana Pellea.  „Sigur că actorii au o notorietate şi, da, sunt, oricum, nişte repere care pot deveni vectori...Sunt câţiva deja care au o activitate destul de susţinută şi cred că sunt oameni care prin prezenţa lor, îi motivează sau îi decomplxează (pe alţii-n.r.)”, a mai spus regizorul „Moromeţii 2”. 

Pe aceeaşi idee a mers şi actorul Vlad Rădescu care ne-a răspuns cu un „da” ferm, punctând că actorii ar trebui să fie în mod cert mai mult „în prima linie”. 

„Cred că ar lua-o într-o direcţie mai bună (societatea-n.r.), dacă politicienii s-ar implica mai puţin. Da, noi suntem un fel de seismografi ai societăţii, se poate spune, şi natura antrenamentului nostru e de factură empatică, aşa că probabil ar trebui să fim mai mult în prima linie, pe baricade”- Vlad Rădescu. 

Gheorghe Visu ne-a răspuns scurt: Nu mă bag în chestia asta, nu mă pricep. Sunt nepriceput”. 

Regizoarea Adina Pintilie ne-a dat, în loc de răspuns, un exemplu de bună comunicare: o întâlnire din cadrul festivalului de film documentar, „One World Romania”, unde tocmai avusese loc o dezbatere a publicului cu preşedintele Klaus Iohannis. „E un exemplu foarte bun de conexiune între lumea filmului, indiferent că sunt actori sau de altă profesie, şi clasa politică”, ne-a spus Pintilie.

„Mi se pare că se întâmplă foarte multe lucruri în domeniul ăsta. Cred că suntem pe o cale bună”- Adina Pintilie. 

Dificil de răspuns, ne-a mărturisit şi actriţa Armine Vosganian care consideră că este necesară, înainte de orice altceva, ca actorii să se unească, cei din interiorul breslei. „În primul rând, noi cred că ar trebui să ne implicăm ca actori şi ca artişti în munca noastră şi în a împărtăşi cât mai mult ceea ce facem. Cred că ar fi bine în primul rând, să ne unim noi”. 

Actorul Andrei Aradits se implică civic, dar într-un fel mai particular, în sensul că merge la proteste, dar nu scrie pe Facebook, după cum ne-a explicat. Altfel, întrebarea dacă implicarea mai mare a actorilor ar duce România pe o cale mai bună, i se pare foarte complicată, căci cel puţin din punctul său de vedere, sunt două calităţi diferite. 

„Cumva, am sentimentul că sunt două calităţi diferite ale mele...Cred că treaba unui actor e să îşi facă bine rolul. Treaba unui cetăţean e să îşi apere cetatea. Treaba unui votant e să voteze. Sunt convigător, aş convinge lumea să voteze, sunt bun la asta”, ne-a spus Aradits.  

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite