VIDEO Filmul „De ce eu?” al lui Tudor Giurgiu, inspirat din „cazul Panait”, prezentat public

VIDEO Filmul
„De ce eu?” al lui Tudor Giurgiu, inspirat din „cazul Panait”, prezentat public

Actorul Emilian Oprea, în rolul inspirat din cazul procurorului Cristian Panait

Mult aşteptatul film "De ce eu?" al regizorului Tudor Giurgiu a fost prezentat pentru prima dată publicului bucureştean, chiar dacă lungmetrajul inspirat din cazul procurorului Cristian Panait nu este încă gata.

Ştiri pe aceeaşi temă

Interesul crescut pentru pelicula lui Tudor Giurgiu a apărut încă de la faza primului anunţ legat de subiectul filmului: Cristian Panait, un procuror cu o carieră în plină ascensiune, căruia şefii îi încredinţează un caz de maximă importanţă, legat de anchetarea unui alt magistrat suspect de luare de mită. Încercând să rezolve cazul cu orice preţ, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi are parte de surprize şi revelaţii neaşteptate. Pe marginea acestor întâmplări care au dus la moartea procurorului Panait s-a vorbit şi s-a speculat foarte mult. Apariţia unui articol care îl incrimina pe actualul premier Victor Ponta, văzut ca responsabil pentru "sinuciderea" lui Panait  a născut şi mai multe controverse în jurul filmului.

Drept urmare, la prima vizionare publică a peliculei, sala Noului Cinematograf al Regizorului Român  (NCRR) a fost neîncăpător pentru mulţimea celor care au dorit să vadă versiunea de lucru a lungmetrajului regizat de Tudor Giurgiu. De la jurnalişti şi ONG-işti, la procurori şi actori, cei care au luat cu asalt cinematograful au urmărit mai bine de două ore dintr-un film care descrie ultimele zile ale procurorului Cristian Panait (interpretat convingător de Emilian Oprea). Acesta a sfârşit după ce s-a aruncat de la balconul apartamentului în care locuia, în urma presiunilor la care era supus la serviciu.

În sală, după proiecţie, a urmat o sesiune de întrebări şi răspunsuri, la care a participat echipa de filmare. Printre spectatori s-au numărat şi jurnalistul Dan Tăpălagă şi judecătorul Cristi Dănileţ. Acesta din urmă a ţinut să precizeze că jocul actorilor a fost excelent, iar personajele interpretate de ei extrem de veridice.

"Nu este doar un film în memoria lui Cristian Panait, ci şi un mesaj pentru următoarele generaţii. Justiţia de astăzi este alta, dar este în pericol să revină la ceea ce a fost ", a precizat judecătorul Dănileţ.

Regizorul Tudor Giurgiu a mărturisit că "Filmul este o ficţiune, dar are la bază un caz real. M-aş bucura să schimbe nişte conştiinţe. A fost un caz foarte rapid clasat şi de fapt cei care au determinat sinuciderea procurorului Panait sunt în continuare liberi şi nechestionaţi. Dar de aici până la toate elucubraţiile pe care le-am citit în ziare este cale lungă", a declarat Tudor Giurgiu, care a negat eventualele presiuni politice.

Regizorul  a explicat că a studiat dosarul privind cazul procurorului Cristian Panait, întâlnindu-se cu mulţi din apropiaţii acestuia.

"A durat foarte mult şi lumea cred că trebuie să înţeleagă bine că e un film de ficţiune, el nu este un film documentar", a precizat Tudor Giurgiu.

Premiera oficială a lungmetrajului va avea loc cel mai probabil în luna februarie a anului viitor. Filmul îi are în distribuţie pe Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Mihai Smărăndache, Virgil Ogăşanu, Liviu Pintileasa şi Alin Florea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările