VIDEO Filmul Alexandrei Gulea a obţinut Marele Premiu la Festivalul de la Pesaro

VIDEO Filmul Alexandrei Gulea a obţinut Marele Premiu la Festivalul de la Pesaro

Imagine din filmul „Matei copil miner“, regizat de Alexandra Gulea, câştigătorul marelui premiu la Festivalul de la Pesaro

Filmul „Matei copil miner“ al Alexandrei  Gulea, fiica regizorului Stere Gulea, a câştigat marele premiu şi premiul juriului tânăr la Mostra Internazionale del Nuovo Cinema, care s-a desfăşurat la Pesaro (Italia), între 24 şi 30 iunie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lungmetrajul este o coproducţie româno-germano-franceză şi a avut premiera internaţională anul acesta, la Festivalul de la Rotterdam. În cadrul acestuia, filmul a fost nominalizat la Big Screen Award şi a făcut parte din selecţia secţiunii Zilele Filmului Românesc a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). 

 
Drumul de la inocenţă la maturitate
 
Pelicula spune povestea unui copil de 11 ani din Valea Jiului, Matei (Alexandru Czuli), care trăieşte cu Bunicul (Remus Mărginean), fost miner, într-un bloc din Uricani. Părinţii au plecat în Italia în căutarea unui loc de muncă, iar Matei este exmatriculat din cauza unui conflict cu colegii. Astfel, copilul porneşte pe un drum iniţiatic care îl aduce la Bucureşti. Tema filmului este reprezentată de pierderea inocenţei copilăriei şi confruntarea lui Matei cu responsabilităţile şi provocările adolescenţei. 
 
Filmul, produs de Thomas Ciulei, a fost realizat de Europolis Film, Luthje-Schneider-Horl, Ciulei Films, HFF München şi 40°Grad  şi sprijinit de programul Media al Comunităţii Europene, Eurimages, Centrul Naţional al Cinematografiei, FFF Bayern, Fondation GAN pour la Cinema şi de SRTv.
 
 
   Trailer-ul filmului „Matei copil miner“
 
Argumentul juriului: „O dramaturgie matură şi sensibilă“
 
 
În concurs au mai fost înscrise filmele: „My Dog Killer“, în regia Mirei Fornay, „Non lo so ancora“ de Fabiana Sargentini, „Lestate sta finendo“ de Stefano Tummolini şi „La chupilca del Diablo“ de Ignacio Rodriguez, potrivit Observatorio Balcani.
 
Juriul a argumentat alegerea sa pentru Marele Premiu „Lino Miccichè“: „Un film de debut care face dovada unei priviri puternice şi libere, capabilă să cerceteze cu lejeritate şi profunzime raportul dintre spaţiul vital şi destine umane. O dramaturgie matură şi sensibilă.“, conform Agerpres.
 
Alexandra Gulea a mai regizat „Hacker“, serial TV, în anul 2003, „Dumnezeu la saxofon, dracu la vioară“. Documentar, în 2004 şi „Azi eram frumoasa jună“, documentar, în 2007. A lucrat ca monteur la filmul „Weekend cu mama“, în regia lui Stere Gulea şi la două dintre filmele regizorului Thomas Ciulei„Asta e“ şi „Podul cu flori“.
 
„Matei copil miner“ va rula în sălile de cinema din toamna acestui an.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: