VIDEO Filmul „Despre oameni şi melci“ merge la Sankt Petersburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajul „Despre oameni şi melci“, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost selectat în competiţia celei de-a doua ediţii a Festivalului de Film de la Sankt Petersburg, care se desfăşoară în perioada 13 - 22 septembrie.

Filmul se află printre cele 14 titluri aflate în cursa pentru marele trofeu. Juriu este alcătuit din Marion Döring, directorul Academiei de Film Europene, criticul de film Barbara Lorey de Lacharrière şi regizorii Juris Poškus şi Christoph Schaub. Preşedintele juriului este regizorul, scenaristul şi producătorul Sergey Bodrov.

De asemenea, „Despre oameni şi melci“ va putea fi văzut şi la Festivalul de Film Let's Cee (13 - 21 septembrie) din Viena, adresat producţiilor din Europa Centrală şi de Est, precum şi în secţiunea „Eastern View“ a Festivalului Internaţional de Film de la Cambridge (19 - 29 septembrie).

Ajuns la cea de-a 33-a ediţie, Festivalul de la Cambridge este unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din Marea Britanie. Iniţiat în 1977 şi relansat în 2001, Cambridge Film Festival este renumit pentru selecţia sa de filme bune.

Producţia s-a bucurat de succes şi la nivel internaţional, obţinând premiul special al juriului la cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia, precum şi trofeul secţiunii competiţionale „Meeting Point“ a celei de-a 57-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid. Pelicula a primit şi premiul „Bridging the Borders“ pentru cel mai bun lungmetraj, la Festivalul Filmului Sud-Est European - SEEFest, care s-a desfăşurat la Los Angeles.

Recent, comedia semnată de Tudor Giurgiu a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Palic (Serbia).

„Despre oameni şi melci“ este o coproducţie româno-franceză, apărută în 2012, care îi are în roluri principale pe Monica Bârlădeanu şi Andi Vasluianu. Acţiunea filmului se întâmplă undeva în 1992, la Câmpulung Muscel. Fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre cei 3000 de muncitori pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 îşi vor păstra locul de muncă.George Petrescu, liderul de sindicat (soţul Anei, tatăl lui Viorel) trăieşte cu o sumă modică lunară, la fel ca toţi ceilalţi muncitori din oraş. Neputând să doarmă, într-o noapte, vede o reclamă la televizor despre o bancă de spermă care plăteşte 50 dolari pentru fiecare donaţie. Aşa îi vine ideea nebunească de a salva fabrica şi locurile de muncă  ale colegilor săi.  Dacă 1000 dintre muncitori îşi vând sperma timp de o săptămână, ar putea strânge suficienţi bani pentru a salva fabrica de la faliment. Aşa, ar putea să dea din nou drumul la producţie şi toată lumea ar avea din nou de lucru.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite