VIDEO Festivalul RadiRo a adus la Bucureşti cinci orchestre radio europene şi a avut peste 8.000 de spectatori

VIDEO Festivalul RadiRo a adus la Bucureşti cinci orchestre radio europene şi a avut peste 8.000 de spectatori

Ovidiu Miculescu, directorul Radio România, pe scena RadiRo  FOTO:Alexandru Dolea

Ediţia din acest an a Festivalului internaţional al orchestrelor radio din Europa - RadiRo, care s-a încheiat sâmbătă seară, la Sala Radio, a adunat peste 8.000 de spectatori, 5 orchestre radio europene şi 15 solişti şi dirijori invitaţi la Bucureşti.

Palmaresul ediţiei a doua a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa - RadiRo, produs şi organizat de Radio România, a însemnat opt concerte în opt zile de festival, peste 8.000 de spectatori, 15 solişti şi dirijori invitaţi şi nouă lucrări de Richard Strauss interpretate pe durata evenimentului.
În concertul de închidere al festivalului, sâmbătă seară, publicul a putut asculta live la Bucureşti cea mai importantă orchestră franceză şi principala orchestră a radiodifuziunii franceze: Orchestre National de France, sub bagheta unui dirijor care şi-a legat numele de relansarea legendarului Teatru Balşoi din Moscova: Vassily Sinaisky.
 
Solistul ultimei seri a RadiRo 2014 a fost violonistul Vadim Gluzman, un muzician cu o carieră în ascensiune rapidă în SUA şi Europa, despre a cărui viziune interpretativă critica muzicală internaţională afirmă că "readuce la viaţă tradiţia violonistică a secolelor XIX şi XX".
 
Un adevărat spectacol muzical de virtuozitate şi emoţie artistică au oferit Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului american Case Scaglione, şi violonistul Alexandru Tomescu (foto jos), în penultima seară a festivalului, vineri, într-un program care a cucerit publicul în totalitate: Debussy, Strauss şi Brahms.

Organizat de Radio România, Festivalul RadiRo a adus la Bucureşti, timp de o săptămână, ansambluri simfonice radio de maximă referinţă din Europa, a căror evoluţie se confundă cu istoria radiofoniei europene: Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestre National de France şi, gazda evenimentului, Orchestra Naţională Radio.
 
Fiecare seară a Festivalului a adus în faţa publicului dirijori şi solişti din elita muzicală internaţională: Joshua Weilerstein (dirijor asistent al Filarmonicii din New York), Cristian Mandeal (director de onoare al RadiRo 2014), Tiberiu Soare (dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio), Ondrej Lenárd (dirijor - şef al Orchestrei Simfonice Radio din Praga), Stéphane Denève (dirijor - şef al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart), Case Scaglione (dirijor asociat al New York Philharmonic) şi Vassily Sinaisky (dirijor emerit al BBC Philharmonic).

Serile RadiRo 2014 i-au avut ca protagonişti pe pianiştii Jonathan Biss (foto) (multipremiat pentru performanţele sale muzicale, a lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel şi Antonio Pappano), Jan Simon (solist şi director al Orchestrei Simfonice Radio din Praga) şi Horia Mihail (unul dintre cei mai bine cotaţi pianişti români contemporani, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio), soprana Katarina Jovanović (cunoscută publicului pentru apariţiile sale regulate în concerte şi spectacole difuzate de televiziunea Mezzo) şi mezzosoprana Ruxandra Donose (care a lansat la RadiRo primul său album produs integral în România, la Editura Casa Radio), violoniştii Alexandru Tomescu (solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, protagonist, cu celebra sa vioară Stradivarius Elder Voicu din 1702, al Turneului Stradivarius), Nikolaj Znaider (un muzician foarte apreciat pentru flexibilitatea şi diversitatea abordărilor sale muzicale, cântă pe o vioară Guarneri care a aparţinut celebrului Fritz Kreisler) şi Vadim Gluzman (cântă pe o vioară Stradivarius Leopold Auer din 1690).
Directorul de onoare al RadiRo 2014 a fost dirijorul Cristian Mandeal, a cărui prezenţă şi patronaj spiritual au conferit un plus de valoare şi prestigiu festivalului. Cu peste 1.000 de concerte dirijate în 35 de ţări de pe 4 continente, Cristian Mandeal a condus la ediţia din acest an a RadiRo concertul Orchestrei Naţionale Radio, care a fost deschis cu o interpretare a "Rapsodiei Române nr. 2" de George Enescu.
Nouă lucrări de Richard Strauss s-au aflat în prim-planul programului Festivalului, care a celebrat la această ediţie aniversarea a 150 de ani de la naşterea marelui compozitor german. RadiRo 2014 a propus, pe durata celor opt zile de festival, un parcurs al celor mai reprezentative repere ale creaţiei componistice straussiene.
 
Toate concertele au fost transmise în direct de posturile Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi în streaming live pe internet pe radioromaniacultural.ro şi romania-muzical.ro, iar concertul de deschidere a fost difuzat în direct de Radiodifuziunea finlandeză şi de Televiziunea Română.
Concertele Festivalului RadiRo au fost preluate şi retransmise pe platformele comune de schimburi de programe ale partenerilor Radio România din EBU (European Broadcasting Union) şi ABU (Asia - Pacific European Union), cu un public potenţial însumat de miliarde de ascultători.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: