VIDEO Festivalul „LUNĂ PLINĂ“ pregăteşte noi surprize pentru iubitorii de filme horror şi fantastice

VIDEO Festivalul „LUNĂ PLINĂ“ pregăteşte noi surprize pentru iubitorii de filme horror şi fantastice

Imagine din lungmetrajul „Citadel“, care a candidat în 2012 pentru premiul „Melies d'Or“

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună plină“ se va desfăşura în perioada 14-18 august, la Biertan, în judeţul Sibiu. Iubitorii de filme horror şi fantastice vor avea parte de cinci zile de filme (în patru spaţii de proiecţie – două indoor şi două în aer liber), expoziţii, workshop-uri de efecte speciale, concerte, spectacole şi secţiune competitivă de scurtmetraj al cărui câştigător va fi desemnat de public.

Ştiri pe aceeaşi temă

Începând cu această ediţie, festivalul va avea şi o secţiune competitivă de lungmetraj şi un program EducaTIFF axat pe educaţia media şi cinematografică pentru copii şi adolescenţi. 
 
Competiţia de lungmetraj este destinată în exclusivitate regizorilor aflaţi la început de drum, care au realizat unul sau două filme.  Câştigătorul va fi desemnat de un juriu internaţional şi va primi trofeul „LUNĂ PLINĂ“. 
Directorul artistic Andrei Creţulescu a ales şapte filme care vor fi prezentate în premieră în România şi care vin din ţări precum Marea Britanie, Irlanda, Mexic, Germania, Israel şi Statele Unite.
 
 
Filme de peste hotare în premieră în România
 
„Berberian Sound Studio“ este al doilea lungmetraj al britanicului Peter Strickland şi continuă obsesia cineastului pentru sunet şi sunete. Toby Jones este un sound designer angajat de un studio italian să realizeze mixajul pentru un giallo pur-sânge. Filmul a avut premiera în competiţia oficială Locarno 2012 şi a fost selecţionat la Sitges, Edinburgh şi Buenos Aires.
 
„Cannon Fodder/Carne de tun“ este primul lungmetraj al tânărului regizor Eitan Gafny şi întâiul film israelian cu zombies din istorie. A făcut deja valuri la festivalurile de gen de peste ocean şi a fost declarat „Cel mai bun film independent” la Las Vegas 2013. Conflictul din Orientul Mijlociu capătă noi valenţe absurd-macabre, cu accent pe absurd.  
 
„Citadel/Citadela“ reprezintă debutul în regie al irlandezului Ciaran Foy şi este un thriller urban grotesc în care un tată agorafobic încearcă să-şi scape fetiţa din ghearele unei bande de copii sălbăticiţi dintr-o periferie cu alură post-apocaliptică. Filmul a candidat în 2012 pentru premiul „Melies d'Or“ acordat Celui mai bun film fantastic european al anului
 
„Come Out and Play/Jocuri de copii“ arată cum escapada mexicană a unui cuplu yankeu se transformă într-un coşmar în momentul în care cei doi ajung pe o insulă de pe care toţi adulţii au dispărut. Makinov – un Banksy bielorus – debutează în ficţiune cu un remake la fel de sângeros, dar mai nihilist, al clasicului spaniol „Cine poate ucide un copil“ (1976), aplaudat anul trecut la Toronto, Austin şi Gerardmer.
 
„Forgotten/Nu mă uita“ reprezintă debutul nemţoaicei Alex Schmidt şi a fost prezentat în premieră mondială la Veneţia 2012. Hanna şi Clarissa au fost odinioară cele mai bune prietene. Când decid să se întoarcă pe insula unde şi-au petrecut vacanţele copilăriei, fantomele trecutului şi-arată colţii. Un revenge movie cu un twist pur teuton.

„The Rambler/Hoinarul“ este un experiment la limita suportabilului, care arată ca şi cum Quentin Dupieux s-ar fi apucat să-l omagieze pe David Lynch. Regizorul Calvin Reeder, aflat la al doilea opus, după extrem de controversatul „The Oregonian“, are un as în mânecă în persoana lui Dermot Mulroney, poate unul dintre cei mai subestimaţi actori ai ultimelor decenii. The Rambler a avut premiera mondială la Sundance 2013.
„Safety Not Guaranteed/Călător în timp“ este dublu premiat pentru scenariu la Sundance & Independent Spirit, debutul americanului Colin Trevorrow reuşeşte o abordare proaspătă a unui subiect foarte în vogă până acum 20 de ani – călătoria în timp. Datorită succesului acestui film, Trevorrow a primit din partea lui Steven Spielberg un job la care visau mulţi: va regiza Jurassic Park 4.
   
 
Aerul medieval completează atmosfera festivalului
 
Anul acesta, festivalul „LUNĂ PLINĂ“ îl omagiază pe cineastul american Brian de Palma cu un double bill frisonant – „The Fury“, cu Kirk Douglas şi John Cassavetes, de la a cărui premieră se împlinesc 35 de ani şi „Passion“, cu Rachel McAdams şi Noomi Rapace, film care a avut premiera mondială anul trecut, la Veneţia. 
 
Printre primele titluri confirmate pentru această ediţie se numără thrillerul spaniol „El cuerpo“, care a deschis Festivalul de Film Fantastic de la Sitges în 2012, horrorul american cu şi despre canibali familişti „We are what we are“, care a făcut senzaţie la Cannes 2013 şi compilaţia extremă „V/H/S/ 2“, lansată la Sundance 2013 şi semnată de membri de seamă ai noului val de regizori yankei însetaţi de sânge. 
 
Proiecţiile în aer liber au loc la Grădina Méliès (curtea Centrului Evanghelic pentru Tineret/Casa Parohială) şi la Cinema Vertigo (curtea interioară a Şcolii generale din apropierea campingului). Proiecţiile din interior au loc în Sala Karloff (fostul cinematograf din clădirea Căminului Cultural) şi Studioul Ion Hobana (clădirea Căminului Cultural), iar workshopurile se desfăţoară în curtea Căminului Cultural, locaţie denumită „Atelierele fantastice“.
 
Biertan face parte dintre primele aşezări germane de saşi din Ardeal, fiind cuprins în cele „Două Scaune“ (Mediaş şi Şeica). Situat într-o zonă deluroasă, la numai 25 de kilometri distanţă de Sighişoara şi Mediaş, este un spaţiu ideal pentru vizionări în aer liber, asta pentru că a păstrat din atmosfera medievală. Biertanul are o piaţă central vegheată de o biserică fortificată, o capodoperă arhitecturală protejată de UNESCO.
 
Prima ediţie a Festivalului „LUNĂ PLINĂ“ a avut loc în perioada 16-19 august 2012 şi a strâns peste 3000 de spectatori. Festivalul este complet independent şi autofinanţat, e organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi prezentat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: