VIDEO Europa experimentează relaţia culturii cu tehnologia, la Malta Festival Poznań din Polonia

VIDEO Europa experimentează relaţia culturii cu tehnologia,
la Malta Festival Poznań din Polonia

Spectacolul ”The Four Seasons Restaurant”, în regia lui Romeo Castellucci

În oraşul polonez Poznań , începe mâine unul dintre cele mai mari festivaluri ale artelor performative din Europa Centrală şi de Est, Malta Festival, care-şi propune anul acesta să ilustreze artistic relaţia dintre om şi maşină.

Ştiri pe aceeaşi temă

Malta Festival Poznań 2013 se va desfăşura anul acesta între 24 iunie şi 20 iulie şi va strînge spectacolele de teatru, de dans, concertele sau expoziţiile în jurul temei cu titlul ”Oh man, oh machine”. Manifestarea îşi propune să reflecteze asupra relaţiei dintre om şi maşină, a transformărilor pe care le suportă umanitatea în urma dezvoltării accelerate a ştiinţei, a felului cum artiştii de astăzi reuşesc să surprindă schimbarea datelor subiectivităţii şi ale sensibilităţii în faţa asaltului tehnologiei.

Curatorul acestei ediţii a festivalului din Poznań  este unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru ai momentului, Romeo Castellucci. Alegerea lui în calitate de curator este foarte potrivită cu tema, pentru că regizorul italian este un artist nonconformist, avangardist şi experimentalist prin definiţie. Fondator al companiei de teatru Societas Raffaello Sanzio, Castellucci îmbină regia de teatru cu arta plastică, iar în spectacolele lui respinge scenariile scrise, afirmând că preferă muzica textului. În legătură cu tema festivalului, Romeo Castellucci a spus că ea indică existenţa unor sentimente contradictorii: ”«Oh man, oh machine» este un oftat, ceva care exprimă tristeţe, frică şi, pe de altă parte, admiraţie faţă de maşină”.

Regizorul italian participă el însuşi la manifestările din cadrul festivalului, iar una dintre acestea este spectacolul lui ”The Four Seasons Restaurant”, care este prezentat drept o incursiune în istoria imaginilor inspirată de seria de lucrări abstracte ale artistului american Mark Rothko.

Artele plastice îşi vor da întâlnire cu publicul într-un spaţiu post-industrial al Poznanului, iar vedeta acestei secţiuni a festivalului va fi artistul germano-britanic Tino Sehgal, câştigător anul acesta al Leului de Aur la Bienala de la Veneţia şi nominalizat la prestigiosul Turner Prize.

În ceea ce priveşte muzica, Malta Festival Poznań 2013 se mândreşte, printre altele, cu un concert al legendarei trupe de muzică elecronică, Kraftwerk, şi cu un altul al grupului experimental Atoms for Peace, care-i reuneşte pe Thom Yorke de la Radiohead şi pe basistul Flea de la Red Hot Chili Peppers.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: