VIDEO Documentarul "Chuck Norris vs Communism", în competiţia Sundance 2015

VIDEO Documentarul

Documentarul "Chuck Norris vs Communism", de Ilinca Călugăreanu, a fost selectat în competiţia celei de-a 31-a ediţii a Festivalului Sundance, un eveniment dedicat cinema-ului independent care se va desfăşura între 22 ianuarie şi 1 februarie 2015, în Park City, o staţiune montană în Utah, SUA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit paginii oficiale a Festivalului Internaţional de Film Sundance, pelicula "Chuck Norris vs Communism" a fost selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary. Filmul, o coproducţie România/ Germania/ Marea Britanie, va fi proiectat în premieră mondială.

Pelicula intră în competiţie alături de alte 11 documentare, precum "The Amina Profile", de Sophie Deraspe, "Censored Voices", de Mor Loushy, "The Chinese Mayor", de Hao Zhou, "Dark Horse", de Louise Osmond, "Dreamcatcher", de Kim Longinotto, "How to Change the World", de Jerry Rothwell, "Listen to Me Marlon", de Stevan Riley, "Pervert Park", de Frida Barkfors şi Lasse Barkfors, "The Russian Woodpecker", de Chad Gracia, "Sembene!", de Samba Gadjigo şi Jason Silverman, şi "The Visit", de Michael Madsen.

În România anilor 1980, o serie de filme occidentale au "distrus" Cortina de Fier şi au deschis celor care îndrăzneau să privească o fereastră către o nouă lume. O piaţă de casete VHS la negru şi o curajoasă traducătoare au adus magia filmului populaţiei şi au semănat seminţele unei revoluţii, se arată în prezentarea peliculei de pe site-ul citat.

"Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam şase ani, părinţii meu au reuşit să împrumute un aparat video. Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie - ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă", a declarat Ilinca Călugăreanu, într-un articol publicat în The New York Times, în luna februarie a acestui an.

În 1985, Irina Margareta Nistor, o tânără traducătoare de la postul naţional de televiziune, a cunoscut un antreprenor misterior. Acesta introducea ilegal în România casete video, pe care le copia şi le distribuia în ţară. Acela a fost începutul unei relaţii profesionale care a durat mai bine de un deceniu. Irina Margareta Nistor spune că a dublat în total peste 3.000 de filme. Datorită ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme şi Bruce Lee au devenit eroi extrem de populari în România.

Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuieşte la Londra. A studiat producţia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din oraşul britanic Manchester. Materialul video prezentat în luna februarie în secţiunea Op-Doc de pe site-ul The New York Times a reprezentat o adaptare a lungmetrajului documentar selectat la Sundance. Potrivit scurtmetrajului prezentat în articolul din New York Times, "VHS vs. Communism", lungmetrajul include şi câteva declaraţii ale unor persoane din mass-media şi industria de divertisment, precum Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi, Ioan Gyuri Pascu şi Adrian Sitaru, dar şi celebrul portar Helmuth Duckadam.

Pentru cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, organizatorii au selectat 118 lungmetraje, reprezentând cinema-ul din 29 de ţări. Filmele au fost selectate dintr-un total de 12.166 de înscrieri, dintre care 4.105 au fost lungmetraje şi 8.061 au fost scurtmetraje. Astfel, 2.016 filme înscrise sunt din Statele Unite ale Americii şi 2.089 sunt internaţionale. De asemenea, 103 pelicule vor fi proiectate în premieră la Festivalul de Film Sundance.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările