VIDEO "Despre oameni şi melci" al lui Tudor Giurgiu, în cinematografele din Franţa

VIDEO

Monica Bîrlădeanu şi Andi Vasluianu sunt interpreţii rolurilor principale din filmul lui Tudor Giurgiu

Lungmetrajul "Despre oameni şi melci/ Des escargots et des hommes", regizat de Tudor Giurgiu, cu Monica Bîrlădeanu şi Andi Vasluianu în roluri pricipale, va avea premiera în cinematografele franceze miercuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmul "Despre oameni şi melci" spune povestea unui grup de muncitori angajaţi la o fabrică intrată în faliment, la începutul anilor 1990, în România. Totul se schimbă atunci când unul dintre ei descoperă o soluţie neobişnuită pentru a-şi salva colegii de la şomaj şi fabrica de la închidere.

 

O întreprindere de stat ce fabrica maşini este pe cale să falimenteze şi trebuie privatizată în doar o săptămână. Cumpărătorul este o companie franceză care plănuieşte să transforme fabrica într-o crescătorie de melci. Doar 300 din cei 3.000 de muncitori îşi vor păstra slujbele. George Petrescu, şeful de sindicat - 30 şi ceva de ani, însurat, cu un copil -, trăieşte cu un salariu lunar de 100 de dolari, ca mai toată lumea din acel oraş de provincie. George e un soi de Don Juan provincial. Într-o seară, vede o reclamă la televizor pentru o bancă de spermă care plăteşte câte 50 de dolari pentru fiecare "donaţie". Atunci îi vine în cap ideea să salveze fabrica şi pe colegii săi. Dacă 1.000 de muncitori tineri şi-ar vinde sperma timp de o săptămână, s-ar putea strânge suficient de mulţi bani ca ei să cumpere fabrica şi să obţină un patent pentru un nou motor. Ar putea reîncepe producţia şi şi-ar păstra slujbele.

 

 

Din distribuţie fac parte actorii români Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă şi Alina Berzunţeanu şi actorii francezi Jean François Stevenin şi Robinson Stevenin.

 

"Despre oameni şi melci" este unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimul deceniu. Producţia s-a bucurat de succes şi la nivel internaţional, obţinând premiul special al juriului la cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia, precum şi trofeul secţiunii competiţionale Meeting Point a celei de-a 57-a ediţii a Festivalului de la Valladolid. Pelicula a primit şi premiul Bridging the Borders pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul Filmului Sud-Est European - SEEFest 2013, care s-a desfăşurat la Los Angeles.

 

Despre oameni şi melci" este o coproducţie româno-franceză, fiind produs de Libra Film (România) şi Agat Films (Franţa).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările