VIDEO Artistul Ion Bârlădeanu expune "Profana Comedie" la H'Art Appendix

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Bârlădeanu, "artistul din gunoaie" devenit cunoscut în întreaga lume
Ion Bârlădeanu, "artistul din gunoaie" devenit cunoscut în întreaga lume

Cunoscutul artist Ion Bârlădeanu, devenit celebru în urma colajelor sale care au ajuns în toată lumea, revine cu o nouă expoziţie, "Profana Comedie", vernisată la H'Art Appendix din Calea Victoriei, pe 20 aprilie, de la ora 19.00.

"Umorul are nevoie de un anumit tip de inaderenţă faţă de regulile sociale, ele trebuie puse în suspensie, anulate temporar pentru a construi efectul hohotitor. Or, e de domeniul intuiţiei de primă instanţă că multă vreme românii au dispreţuit legile, nu le-au respectat integral pentru că ele erau mai întotdeauna ale altora. Nea Ion Bârlădeanu se înscrie foarte apăsat în această tradiţie. În expoziţia de faţă desfăşurăm filmele de comedie în care totul e luat în balon, un respiro relativizant după marile încordări sufleteşti şi gastronomice ale Paştelui", precizează curatorul Dan Popescu de la H'Art Gallery.

"În Balcani, să n-ai umor, e o tragedie. Acest aforism, transformat la un moment dat şi în banc politic, ascunde o cheie de acces pentru a înţelege o paradigmă culturală foarte profilată în spaţiul carpato-pontic. Aici avem parte de toate speciile de umor, de la ironie la băşcălie, de la umor absurd la reducere la absurd. Grotescul, hazul de necaz, zeflemeaua, ironia sau umorul negru, fantezia suprarealist-absurdă, gluma, bancul, băşcălia, umorul sec sau sarcasmul, nu cred că există vreo înfăţişare a spiritului umoristic care să absenteze de pe aceste meleaguri. Întregul cortegiu de factori explicativi ar trebui studiaţi, ce aş putea sugera eu ţine de faptul că multă vreme provinciile române au fost sub dominaţie alogenă", adaugă Dan Popescu.

image

Artistul Ion Bârlădeanu s-a născut în comuna Zapodeni, lângă Vaslui, pe 24 martie 1946. A învăţat şapte clase la şcoala primară şi o şcoală profesională de zidari. S-a apucat de pictură, făcând portrete şi icoane pentru consăteni. La vârsta majoratului a plecat de acasă, în urma unor neînţelegeri cu tatăl său, un comunist convins, cel care a făcut colectivizarea la Zapodeni. A mers în Tulcea şi a tăiat stuf, în Constanţa a cărat saci, apoi a ajuns la Bucureşti şi a lucrat într-o fabrică de pâine, la un gater, la un cimitir unde a fost gropar, la un trust de construcţii, a păzit Casa Poporului. A fost şi arestat vreo trei luni, pentru că nu era încadrat în ,,câmpul muncii’’. Dupa 1989 a strâns hârtie din gunoaie şi a dus-o la reciclare, a trăit de pe o zi pe alta, locuind într-o ghenă de gunoi.

Prin anii '70 a studiat o perioadă la Şcoala Populară de Artă. Tot atunci a început să facă ,,filme’’ - aşa cum a numit el colajele realizate din poze decupate din ziare sau reviste. Are acum peste 800 de astfel de lucrări. 

În 2007, artistul Ovidiu Feneş l-a întâlnit şi i-a văzut operele. Acesta a fost momentul în care ceva s-a schimbat în viaţa lui Ion Bârlădeanu. Dan Popescu, proprietarul galeriei H’art , l-a întâlnit pe Feneş şi aşa a ajuns la ghena în care locuia artistul.

În 2008 a fost organizată la Bucureşti prima expoziţie, cu un succes uriaş. Au urmat altele, la Săptămâna Artei de la Basel, Fred's Gallery din Londra în 2009, unde a expus alături de nume mari ca Andy Warhol şi Marcel Duchamp. În 2010 a expus la galeria Anne de Villepoix din Paris.

Regizorul Alexander Nanau a realizat un film documentar despre viaţa lui Ion Bârlădeanu, dar şi despre talentul care supravieţuieşte oricăror condiţii. 

Documentarul "Lumea văzută de Ion B.", a avut premiera mondială în urmă cu fix şapte ani, pe 16 aprilie, la Festivalul Visions du Reel din Nyon, Elveţia, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film documentar din Europa. A urmat un tur al festivalurilor din Europa şi de peste Ocean. "Lumea văzută de Ion B." este un film documentar produs de HBO România şi Alexander Nanau Production, distins cu Premiul Emmy.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite