VIDEO Aniversare Angela Gheorghiu. Celebra soprană împlineşte 49 de ani

VIDEO Aniversare Angela Gheorghiu. Celebra soprană împlineşte 49 de ani

Soprana Angela Gheorghiu a cucerit cele mai mari scene ale muzicii clasice  FOTO Virgil Oprina

Celebra soprană Angela Gheorghiu aniversează 49 de ani şi 22 de ani de la debutul internaţional, de la Royal Opera House din Londra, cu "Don Giovanni", de Mozart.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Royal Opera House a cântat pentru prima dată "La Traviata" în 1994, legendara reprezentaţie pentru a cărei transmitere în direct BBC Radio şi-a înterupt programul obişnuit. A semnat primul ei contract exclusiv cu Decca Records, în 1995, casa de discuri pentru care a realizat mai multe înregistrări pe DVD: "La Traviata", cu orchestra Royal Opera House, "L’elisir d’amore", cu orchestra Operei din Lyon, "La Boheme", cu orchestra Teatrului Scala din Milano şi pe CD: Arias cu orchestra Teatrului Regio din Torino, Verdi Heroines cu Orchestra Simfonică “Giuseppe Verdi”, My World şi Mysteriun cu London Philharmonic Orchestra.

Toate albumele au fost bine primite de critică de specialitate şi au fost onorate cu numeroase premii, cum ar fi: Gramophone, Echo, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique în Franţa, Premiul Cecilia în Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis în Germania, Musica e dischi Foreign Lyric Production în Italia, premiul Criticilor Americani şi altele. Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 şi 2010.
În 1999 a participat la concertul “Michael Jackson şi Prietenii” în Munchen. A cântat la redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Veneţia (mai 2001) şi a Operei din Valencia, în prezenţa Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005). A participat la spectacolul care a marcat jubileul reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace, în iunie 2002. A cântat pentru Alteţa Sa, Printul Charles în diferite ocazii. În 2003, a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernării Premiilor Nobel.
În decembrie 2000, Angela Gheorghiu a interpretat rolul principal în "Tosca", filmul regizat de Benoit Jacquot. În ianuarie 2006 a strălucit în "La Traviata", la Metropolitan Opera în New York.
 
 
A primit numeroase distincţii: “La Medaille Vermeille de la Ville de Paris”, “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” şi “Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franta şi România. În decembrie 2010 i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Arte din Iaşi şi Steaua României, cea mai înaltă decoraţie oferită de Preşedintele României. În octombrie 2012 a primit decoraţia regală “Nihil Sine Deo” din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I, pentru promovarea culturii româneşti peste hotare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: