Veneţia, văzută prin ochii unui artist-caricaturist din Galaţi

Veneţia, văzută prin
ochii unui artist-caricaturist din Galaţi

Ilustraţia  "Seifuri"

Muzeul de artă vizuală din Galaţi găzduieşte expoziţia artistului-caricaturist Florian Doru Crihana. Expoziţia intitulată Blitz veneţian, deschisă vizitatorilor din data de 13 mai, prezintă o Veneţie suprarealistă aşa cum a fost văzută, imaginată şi simţită de artist..

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceasta este cea de a doua expoziţie a artistului în cadrul muzeului după ce, acum 10 ani, a fost adus de Institutul polonez Bucureşti într-o expozitie intitulată "Polonia vs. Crihana".

Veneţia nu este singurul oraş care l-a inspirat pe caricaturist, el reimaginând şi oraşul francez Bruges. Aproape necunoscut în ţară, artistul a declarat într-un interviu:

Acum este prea târziu ca să-mi mai doresc o faimă în capitala ţării noastre. Acasă pentru mine este Europa. Pentru ceea ce fac sunt cunoscut în domeniu şi din ce în ce mai solicitat.

Artistul a fost numit caricaturistul anului de către FECO Group România de trei ori (în anii 2000, 2003 şi 2006) şi a câştigat peste 100 de premii internaţionale. În desenele sale, caricaturistul , a adoptat teme diverse de la fotbal la literatura spaniolă.

Florian Crihana se autointitulează un artist satiric, creator de imagini suprarealiste şi poetice, considerând că desenele sale reprezintă o formă de educaţie. O monografie a artistului, intitulată "Satirische idyllen" a fost publicată în Germania.

Florian Doru Crihana s-a născut în 1859 la Galaţi. A studiat arhitectura şi a lucrat ca inginer, dar a renunţat la slujba sa în 1990 când s-a apucat de caricatură. A avut expoziţii în Polonia, Bulgaria, Germania şi Franţa.  Munca sa a fost expusă alături de cea a unor artişti faimoşi ca Pablo Picasso sau Salvador Dali.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările