Vedetele Festivalului Classics for Pleasure de la Sibiu

Vedetele Festivalului Classics for Pleasure de la Sibiu

Anul trecut la Classic for pleasure au venit aproximativ 14.000 de spectatori

În perioada 15 – 17 august 2019 Elite Art Club pentru Unesco organizează Classics for Pleasure – cel mai mare festival clasic în aer liber din Ardeal, la care sunt invitaţi în jur de 300 de artişti. Anul acesta festivalul a ajuns la a IX-a ediţie şi promite un program de excepţie pentru toate gusturile: musical, muzică simfonică, chitară clasică, muzică de film, toate în interpretarea unor artişti ce s-au remarcat pe marile scene ale lumii.

Festivalul se va deschide pe  15 august cu un concert somptuos în Piaţa Mare dedicat celor mai frumoase coloane sonore care au revoluţionat lumea musicalului si a muzicii de film. Pe 16 august melomanii vor fi răsfăţaţi cu două concerte: muzică inedită de chitară în Biserica Ursulinelor şi un concert de înaltă ţinută cu repertoriu clasic în Piaţa Mare; închiderea va avea loc pe 17 august cu tradiţionalul concert Proms of Delight ce va aduce pe scena din Piata Mare celebrităţi ale muzicii clasice.

Vedetele festivalului de anul acesta vor fi Aura Twarowska, Rebekka Hartmann şi a sa magică vioară Stradivarius, Junping Qian, Anton Shaburov, Paula Iancic, Mihai Urzicama, Trio Zamfirescu, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian din Bucureşti şi, bineînţeles, Orchestra Filarmonicii din Sibiu.

“Classics for Pleasure îşi propune şi anul acesta, la a IX-a ediţie, să transforme Piaţa Mare din Sibiu într-o uriaşă sală de spectacole, să atragă un public cât mai numeros către muzica de calitate prin prezenţa unor artişti aplaudaţi pe marile scene ale lumii”, anunţă Mihaela Dragomir, preşedintele Elite Art Club pentru UNESCO (foto).

Doru Marin, directorul artistic al festivalului Classic for Pleasure, face următoarele recomandări din program: "Debutăm pe 15 august, cu Călătorie în lumea filmului şi a musical-ului, program al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, dirijor Alexandru Ilie. Pe 16 august, de  ora 16.00, la Biserica Ursulinelor, va fi un recital de chitară clasică, Classic Guitar Delight, susţinut de Trio Zamfirescu. Seara, de la 20.00, în Piaţa Mare, violonista Rebekka Hartmann va susţine un moment extraordinar, sută la sută clasic, intitulat Classics Wonders. Solista este o specialistă în muzica barocă şi preclasică, interpretând pe o vioară Stradivarius. Recent, ea a cântat alături de Camerata de la Salzburg. Harmann va fi acompaniată, la Sibiu, pe 16 august, de Orchestra Philarmonia Elite, condusă de Anton Shaburov.

"În ultima seară, Proms of Delight, în Piaţa Mare ora 20.00, dirijorul Orchestrei Filarmonicii din Sibiu va fi Junping Qian. Soliştii serii vor fi Aura Twarowska, Paula Iancic, Mihai Urzicana. Toţi dirijorii din cadrul Festivalului Classics for Pleasure sunt laureaţi ai Concursului Jeunesses Musicales, concurs care anul acesta sărbătoreşte 10 ani şi se va desfăşura la sfârşitul lunii septembrie la Ateneu", subliniază Doru Marin (foto).

 

Numele Aurei Twarowska, care va fi prezentă la Sibiu pe 17 august, în ultima seară a Festivalului Classic for Pleasure, se regăseşte şi pe albumul jubiliar - 150 de ani de la înfiinţarea Staatsoper de la Viena.

Opera de Stat din Viena lansează un "Jubiläumsbox", care cuprinde 10 opere, alese din 1955 până astăzi.  Sunt patru români pe acest album jubiliar: soprana Ileana Cotrubaş (Le Nozze di Figaro, W. A. Mozart, 1977), başii Alexandru Moisiuc şi Sorin Coliban (Un Ballo in Maschera, G. Verdi, 2016) şi Aura Twarowska (Evgheni Oneghin, P. I. Ceaikovski, 2013), alături de Anna Netrebko, Dmitri Hvorostovsky şi Dmitry Korchak.

"Promovăm tineri artişti atât din mediul instrumental, cât şi din cel vocal simfonic. Organizaţia Jeunesses Musicales vrea să unească, prin muzică, tinerii. Sperăm să aducem la Sibiu, la Classic for Pleasure, tineri laureaţi de exemplu, de la Festivalul Internaţional Lugoj Clasic sau de la masterclassurile de la Timişoara şi Bucureşti, organizate de Aura Twarowska (foto), tineri pe care îi vom invita să fie pe scenă alături de artişti consacraţi, vom invita orchestre de tineret din străinătate. La următoarea ediţie jubiliară Classic for Pleasure, în 2020, Elite Art Club pentru Unesco va invita orchestre celebre din Europa şi solişti de talie internaţională", precizează directorul artistic Doru Marin. 

La finalul festivalului, Elite Art Club pentru Unesco îi va acorda mezzosopranei Aurei Twarowska un Premiu de Excelenţă pentru întreaga carieră artistică şi pentru promovarea culturii române în ţară şi în străinătate.

Accesul la toate evenimentele este gratuit. În caz de ploaie concertele se vor desfăşura în Sala Thalia iar toate informaţiile vor fi publicate pe site-ul  www.classicsforpleasure.ro.

PROGRAM

15 AUGUST

Călătorie în lumea filmului şi a musical-ului

Piaţa Mare ora 20.00

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”

16 AUGUST

Classic Guitar Delight

Biserica Ursulinelor ora 16.00

Trio Zamfirescu

Classics Wonders

Piaţa Mare ora 20.00

Dirijor: Anton Shaburov

Orchestra Philarmonia Elite

Solista: Rebekka Hartmann (foto)

17 AUGUST

Proms of Delight

Piaţa Mare ora 20.00

Dirijor: Junping Qian

Orchestra Filarmonicii din Sibiu

Solişti:

Aura Twarowska

Paula Iancic

Mihai Urzicana

Festivalul Classics for Pleasure este organizat de Elite Art Club pentru UNESCO şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu, cu suma de 185.000 de lei. Obiectivul său este promovarea muzicii clasice în rândul publicului şi a excelenţei culturii sibiene la nivel naţional şi internaţional. Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: