Anne Sophie Mutter, la 50 ani împliniţi în iunie 2013, este o super-vedetă a muzicii clasice. S-a lansat de timpuriu: la 13 ani cânta deja alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, dirijată de celebrul Herbert von Karajan, iar de atunci, a fost răsfăţata marilor scene de concert ale lumii.

Iar ultima ei provocare este reprezentată de un nou disc, ce urmează să se lanseze oficial în 25 octombrie 2013, dar care a putut fi deja ascultat la Radio România Muzical în 21 octombrie 2013 (emisiunea este arhivată pe site-ul Radio România Muzical în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2013, deci puteţi să-l ascultaţi şi dvs. oricând).

Anne Sophie Mutter are în plan înregistrarea integralei lucrărilor pentru vioară de Antonin Dvorak, binecunoscutul compozitor romantic ceh, iar acest disc primul din această serie. Şi de asemenea, este primul pe care Anne Sophie Mutter îl înregistrează alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, după 30 ani. Iar dirijor este Manfred Honeck, cel care era aplaudat la Bucureşti, în 3 septembrie 2013, la scenă deschisă, pentru evoluţia sa în festivalul Enescu la pupitrul Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, al cărui director muzical este.

Dvorak sună pe acest disc extraordinar: singurul concert al său pentru vioară şi orchestră, cu numeroase teme populare este interpretat într-un spirit rapsodic de cel mai bun gust. Iar discul este completat de două lucrări mai puţin cunoscute pentru vioară şi orchestră: o Baladă şi Mazurek şi se încheie cu o celebră lucrare: Humoresca într-o versiune pentru vioară şi pian la care Anne Sophie Mutter a colaborat cu pianista japoneză Ayami Ikeba.

Într-un cuvânt, de neratat: atât înregistrarea, cât şi jurnalul video ţinut de Anne Sophie Mutter ce spune povestea realizării discului, finalizat în iunie 2013.

Albumul va fi disponibil şi în România în magazinele de specialitate; poate fi achiziţionat şi pe www.itunes.com şi www.deutschegrammophon.com.