„Vă place Beethoven?”, turneu naţional cu violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Daniel Goiţi

„Vă place Beethoven?”, turneu naţional cu violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Daniel Goiţi

Daniel Goiţi şi Răzvan Suma în duet instrumental

Violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Daniel Goiţi au început, miercuri, la Timişoara, turneul naţional „Vă place Beethoven?” care se va desfăşura până pe 30 octombrie, în alte şapte oraşe din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ajuns la ediţia cu numărul şase, turneul „Vă place...?” a fost iniţiat în 2012 de violoncelistul Răzvan Suma, iar de atunci publicul a urmărit fascinat povestea unei aventuri muzicale care a crescut de la etapă la etapă: de la Bach la Brahms, de la tango la Schumann, anul acesta turneul lansează o nouă provocare: „Vă place Beethoven?”

Într-un duet instrumental, cei doi muzicieni protagonişti ai turneului, Răzvan Suma şi Daniel Goiţi vor interpreta trei sonate pentru pian şi violoncel semnate de celebrul compozitor german: Sonata în la major, op. 69, nr. 3, reper absolut şi revoluţionar al genului, alături de Sonata în do major, op. 102, nr. 1, şi de Sonata în re major, op. 102, nr. 2.

Cei doi muzicieni vor ajunge la Sfântu- Gheorghe, Centrul de Cultură Arcuş (14 octombrie), la Alba Iulia, Casa de Cultură (15 octombrie), la Deva, Sala Pro Arte (16 octombrie),  la Bistriţa, Sinagoga (17 octombrie), la Iaşi, Aula BCU (18 octombrie), la Sala Radio, Bucureşti (24 octombrie). Turneul se va încheia pe 30 octombrie, la Piteşti, la Sala Filarmonicii. Toate concertele vor avea loc de la ora 19.00. 

„Vă place Beethoven?... La această întrebare nu răspundem doar noi, instrumentiştii fascinaţi de universul acestui titan al muzicii clasice, care a consacrat sonata ca gen muzical şi a acordat violoncelului şi pianului rol de protagonişti egali în aceste compoziţii denumite de muzicologi „sonate totale, fluide”. Răspunde publicul, în primul rând, şi sunt convins că va fi un răspuns unanim, fără echivoc”, spune Răzvan Suma despre turneul „Vă place Beethoven?”.

 

Solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români. A susţinut sute de recitaluri şi concerte în România şi în străinătate şi a participat la festivaluri internaţionale de prestigiu. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place tango? sau Vă place Schu...? l-a plasat pe Răzvan Suma în topul celor mai cunoscuţi şi apreciaţi violonceliştilor români. La acestea se adauga turneele Seară spaniolă şi Seară britanică şi turneele grupului ArgEnTango – Piazzolla, o poveste autentică, dar şi proiectul şi Tango la Cetate.

Pianistul Daniel Goiţi, absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, şi-a desăvârşit formarea artistică în cadrul Academiei de Arte din Berlin, a fost invitatul unor importante festivaluri şi a realizat concerte şi recitaluri în Grecia, Austria, Republica Moldova, Franţa, Ungaria, Germania, Marea Britanie şi SUA. A concertat în România alături de cele mai importante orchestre şi a susţinut recitaluri în ţară şi peste hotare. A fost distins cu premii la numeroase competiţii naţionale, a obţinut Premiul I al Concursului George Enescu şi Premiul I la Concursul Internaţional Arthur Schanbel din Berlin, iar în prezent este invitat să jurizeze în cadrul unor importante concursuri muzicale.

 


citeste totul despre: