Vă mai amintiţi de...Elvira Popescu

Vă mai amintiţi de...Elvira Popescu

Elvira Popescu

Actriţă cu o carieră de excepţie, Elvira Popescu şi-a înscris numele în rândul celor mai fermecătoare slujitoare ale Thaliei din Franţa, ţara de adopţie în care a avut succes încă de la început. În România natală, în care a urcat pe scenă pentru prima dată la 16 ani, există azi, în cadrul Institutului Francez din Bucureşti,  doar un cinematograf care-i poartă numele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Însă actriţa născută la Bucureşti în mai 1894 nu a rămas, de fapt, în prim-planul cinematografiei. Teatrul a fost cel care a consacrat-o şi i-a adus, la Paris, un succes fără egal, recunoaşterea unanimă a criticilor, preţuirea a mii de francezi şi a numeroase personalităţi, precum şi supranumele „Notre Dame de Théâtre". Înainte de plecarea în Franţa, tânăra artistă a cucerit şi publicul din România.

În adolescenţă, cunoscutul actor Ion Nicolescu a îndemnat-o să aleagă sceana şi a pregătit-o pentru o asemenea carieră. Elvira Popescu a urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti şi a debutat la Naţional, la 16 ani, când a înlocuit o actriţă bolnavă. Au urmat imediat multe roluri şi, la numai 25 de ani, a devenit director artistic al Teatrului Excelsior, dar a continuat să joace mult. Câţiva ani mai târziu, a înfiinţat Teatru Mic.

Plecarea în Franţa i s-a datorat dramaturgului şi omului de teatru francez Louis Verneiul, care a descoperit în ea o artistă inimitabilă. Aceasta a plecat în Oraşul Luminilor pentru a o interpreta pe Sonia din „Verişoara din Varşovia", piesă scrisă special pentru ea de dramaturgul amintit. Spectacolul, care avut peste o mie de reprezentaţii şi în care tânăra româncă, stâlcind adorabil franceza, a strălucit, a fost începutul unei poveşti de dragoste interminabile cu teatrul parizian, care i s-a aşezat la picioare.

Vedetă a spectacolelor bulevardiere, Elvira Popescu a jucat multe roluri. A fost distribuită şi în numeroase filme, chiar alături de Alain Delon şi de Claudia Cardinale, dar pe ecran, susţin specialiştii, n-a strălucit niciodată ca pe scenă. A fost numită director al Théâtre de Paris şi al Theatre de Marigny.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările