Vă mai amintiţi de... Henri Catargi

Vă mai amintiţi de... Henri Catargi

Henri Catargi

Cunoscut pentru peisajele si naturile statice în care cromatica joacă un rol esenţial în compoziţie, pictorul Henri Catargi s-a născut la 6 decembrie 1894 în Bucureşti şi avea să devină un nume de referinţă în lumea artistică românească din prima jumătate a secolului XX.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Trăind la Paris în adolescenţă, unde a urmat cursurile de liceu, s-a înscris la Facultatea de Drept de la Sorbona, la insistenţele tatălui său. Împlinindu-şi datoria faţă de acesta, viitorul pictor s-a dăruit apoi pasiunii sale pentru artă.

Revenit în ţară la scurt timp după absolvire, a frecventat la început Academia Liberă de Pictură, unde s-a bucurat de îndrumarea pictorilor Gheorghe Petraşcu şi Jean Al. Steriadi. La începutul anilor '20, se întoarce la Paris, însă de data aceasta pentru a continua studiul picturii. Intră la Academia Julian şi lucrează în atelierele pictorilor André Lothe şi Marcel Gromaire.

În capitala franceză îl cunoaşte pe Theodor Pallady, cu care va deveni prieten şi care îi va influenţa stilul. Pleacă în călătorii lungi prin Europa, pictând lucrări precum „Peisaj mediteranean", „Peisaj dobrogean (Balcic)", „Peisaj la malul mării" şi  multiple naturi statice („Natură statică în faţa ferestrei", „Natură statică cu pipă", seria „Compoziţii"). Un loc semnificativ în opera sa îl ocupă, de asemenea, portretele feminine, dintre care amintim „Tătăroaică", „Cariatida", „Femeie şezând pe fond albastru" sau „Femeie pe balansoar".

Prima expoziţie personală a pictorului a avut loc la Paris, în 1922, după care artistul a început să îşi câştige faima atât în Europa, cât şi la noi în ţară, expunând la Bucureşti, dar şi în Moscova, Belgrad, Praga, Berlin, New Delhi, Cairo, Londra şi Tokyo.

Interesat în principal de culoare, Catargi a pictat, de asemenea, în a doua parte a carierei sale, desene şi schiţe în cerneală, acuarelă şi creion, o parte dintre schiţe aflându-se la Muzeul Memorial Henri Catargi din Scăeşti sau în custodia Muzeului de Artă Craiova. Artistul s-a stins din viaţă în 1976, la Bucureşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările