Vă mai amintiţi de: Dina Cocea

Vă mai amintiţi de: Dina Cocea

Dina Cocea

Actriţa română Dina Cocea a fost un nume de prestigiu al trupei de actori a Teatrului Naţional din Bucureşti.


A avut apariţii memorabile pe scenă şi câteva în film, în principal în pelicula „Neamul Şoimăreştilor", realizată în 1964 de Mircea Drăgan. „Am avut marele noroc de a mă naşte şi de a trăi primii ani ai copilăriei şi ai adolescenţei alături de nişte oameni excepţionali", mărturisea actriţa într-un interviu. A fost fiica scriitorului Nicolae D. Cocea şi nepoata ziaristului şi poetului Constantin Mille, „copilul teribil al «Contemporanului»", cum avea să-l numească George Călinescu. De la bunicul său, cu care şi-a petrecut o parte a copilăriei, actriţa mărturisea că a învăţat multe, fără să îşi dea seama.

A absolvit studiile de actorie la Paris, unde şi-a făcut şi debutul pe scenă, în 1934. În ţara noastră, a debutat la Teatrul de Comedie din Capitală, în ianuarie 1935, în rolul dansatoarei Yvette, din piesa de teatru „Adevăratul Iacob". Pe marile ecrane, a apărut pentru prima dată într-un film francez - „La jeune fille d'une nuit", în 1934, iar în cinematografia românească în 1939, în pelicula „O noapte de pomină", în regia lui Ion Şahighian. Au urmat apariţii în „Neamul Şoimăreştilor" (în rolul Doamnei Movilă), în „Ştefan cel Mare", „Cantemir" şi „Iancu Jianu".

În 1941, şi-a înfiinţat propria companie de teatru, numită „Teatrul nostru". Printre altele, în cadrul acestei companii s-a jucat, în 1945, drama socială „Canalia", scrisă de tatăl actriţei special pentru aceasta. Printre actorii care au jucat în acest spectacol erau şi Fory Etterle, Jules Cazaban, Lia Şahighian, Calboreanu Storin, Marioara Voiculescu şi Lucia Sturdza Bulandra. Compania a cunoscut doar puţini ani de glorie, pentru că a dat faliment odată cu instaurarea regimului comunist.

Începând din 1979 a fost Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale. A fost numită Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: