Vă mai amintiţi de : Coca Andronescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coca Andronescu
Coca Andronescu

Actriţa română de teatru şi film Coca Andronescu s-a născut la 3 iulie 1932 în Pătârlagele, judeţul Buzău. După terminarea studiilor de actorie la Institutul de Teatru din Cluj, promoţia 1953, a făcut parte din trupa Teatrului Naţional din Bucureşti.

Pe scena naţională, s-a remarcat prin rolul episodic (o elevă) în „Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, montare semnată de Sică Alexandrescu, în 1956.
În anii următori, primeşte roluri succesive ce o vor consacra ca actriţă de comedie temperamentală, seducătoare şi spontană, cu mare priză la public.

În 1957 interpretează rolul Pyrrhei din „Ovidiu" de Vasile Alecsandri. În 1958, joacă în „Minunata pantofăreasă" de Federico García Lorca, interpretând rolul Pantofăresei, în compania lui Mihai Fotino. Un an mai târziu, Sică Alexandrescu îi încredinţează rolul Mirandolinei din „Hangiţa" de Goldoni.

La începutul anilor '60, Coca Andronescu joacă într-o variantă TV a celebrului spectacol al lui Sică Alexandrescu, „Bădăranii" de Carlo Goldoni, în care îi avea ca parteneri pe Radu Beligan, George Calboreanu, Alexandru Giugaru sau Grigore Birlic.

Alături de acesta din urmă va apărea şi în celebrul „Titanic Vals" (1964), în regia lui Paul Călinescu, unde interpreta rolul Sarmisegetuzei. Următoarele trei filme în care apare sunt „Balul de sâmbătă seara" (1968), „Zile de vară" (1968), „Aşteptarea" (1970).

Pe parcursul anilor '70, joacă într-un miniserial TV de mare succes la public, difuzat de Televiziunea Română, în care interpretează, în duet cu Octavian Cotescu, memorabilul cuplu de personaje Tanţa şi Costel, în „Lehliu Gară".

Îşi continuă cariera alternând apariţiile pe scenă cu cele de pe ecran. Cele mai cunoscute rămân rolurile din piesa de teatru TV „Hangiţa" (1983) sau din filmul „Cuibul de viespi", în regia lui Horea Popescu, adaptare a piesei „Gaiţele". Coca Andronescu s-a stins la 5 august 1998.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite