Un tablou al pictorului Ştefan Luchian, supranumit „poetul plastic al florilor”, a fost adjudecat cu 90.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrarea „Crizanteme şi dumitriţe”, semnată de Ştefan Luchian, a fost adjudecată, marţi seară, cu suma de 90.000 de euro, în urma unei licitaţii organizate de Artmark.

Tabloul ”Crizanteme şi dumitriţe” al pictorului Ştefan Luchian, a fost adjudecat în cadrul unei licitaţii organizate la Artmark, cu 90.000 de euro, în cadrul sesiunii ”Licitaţia unei colecţii de Artă Modernă importantă” care a avut loc marţi seară .

"Crizanteme şi dumitriţe" a fost realizată în ulei pe pânză şi are o valoare estimată între 100.000 şi 160.000 de euro. În 2016 a avut loc centenarul naşterii pictorului, dar conform unui comunicat de presă emis de galeriile Artmark, evenimentul nu a fost marcat de o expoziţie retrospectivă cu operele pictorului.  După ce un alt tablou al artistului, „Un albastru infinit”, a fost licitat pe 29 martie de către aceeaşi galerie, licitaţia de marti seară a readus în atenţie măiestria îmbinării de către Luchian a tehnicii uleiului cu pastelul, în picturi care redau peisaje din natură sau naturi moarte cu flori.

image

Supranumit „poetul plastic al florilor”, Ştefan Luchian s-a desăvârşit în această zonă a picturii într-un context tragic: bolnav de scleroză multiplă, paralizat şi încercat de dureri groaznice, ajunge să picteze imbolizat şi cu pensula legată de mână. Într-un astfel de cadru marcat de o profundă suferinţă, Luchian îşi canalizeză întreaga forţă creatoare în redarea sentimentului de dragoste pentru lucrurile de care boala îl privează: natura şi viaţa în general. Apar astfel numeroasele sale tablouri cu flori.

Tabloul „Crizanteme şi dumitriţe” provine din colecţia istorică Acad. Aurel Avramescu şi dr. Maria Alexiu Avramescu. Şcolit la Dresda, precursor al industriei electronice şi de automatizare din România, dar totodată un împătimit al muzicii (a cântat în celebra formaţie Mozardeum, după cum arată comunicatul citat), Aurel Avramescu  a desfăşurat şi o febrilă activitate de colecţionar de artă, lăsând drept moştenire Muzeul Memorial „Aurel şi Maria Avramescu”. Sub acoperişul acestui edificiu a sălăşuit, până în 1994, când clădirea şi patrimonial muzeului au fost donate Academiei Române, o colecţie impresionantă de artă românească şi europeană.

În aceeaşi sesiune de licitaţie, marca Artmark, s-au mai vândut şi ”Visare”, de Nicolae Grigorescu, cu 42.500 de euro, ”Copil din Făgăraş”, de Nicolae Tonitza, cu  30.000 de euro, tablou provenit din colecţia Jacques Bereilh (1895-1977), colecţionar şi profesor universitar în cadrul Institului Francez din Bucureşti, şi de asemenea, rudă prin alianţă cu Nicolae Tonitza. Au mai fost adjudicate ”La scăldat”, semnat de Gheorghe Petraşcu şi „Lac în Bretania”, de Theodor Pallady, ambele cu 28.000 de euro, "Lectură" de Theodor Pallady  cu 23.000 de euro, "Tânără pe chaise longue" de Francisc Şirato cu 13.000 de euro, "Natură statică cu struguri" de Theodor Aman cu 22.000 de euro şi, cu 12.000 de euro, "Iarnă la Văleni" de Nicolae Tonitza şi "Nud în atelier" de Camil Ressu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite