Un tablou pictat de Picasso în Paris, în timpul ocupaţiei naziste, estimat la 15 milioane de lire sterline de Sotheby's

Un tablou pictat de Picasso în Paris, în timpul ocupaţiei naziste, estimat la 15 milioane de lire sterline de Sotheby's

Pablo Picasso

Un tablou pictat de Pablo Picasso în Paris, în timpul ocupaţiei naziste, care prezintă o plantă de roşii ce a crescut pe pervazul ferestrei sale, a fost estimat la un preţ de aproximativ 15 milioane de lire sterline (17,6 milioane de euro) de casa Sotheby's, urmând să fie licitat pe 1 martie, la Londra, informează The Telegraph.

Ştiri pe aceeaşi temă

Natura moartă pictată de Pablo Picasso prezintă atât privaţiunile războiului – parizienii au fost nevoiţi să îşi crească propriile legume din cauza insuficienţei alimentelor, cât şi capacitatea de rezistenţă a spiritului uman, simbolizată prin culoarea vibrantă şi roşia coaptă.

Pablo Picasso a pictat tabloul în vara anului 1944, cu câteva săptămâni înainte ca oraşul să fie eliberat. Inclus pe lista neagră a naziştilor, artistului i-a fost interzis să îşi expună lucrările din timpul războiului.

Prezentată la New York după încheierea războiului, lucrarea a fost cumpărată în anul 1947 de Stephen Carlton Clark, fondatorul Baseball Hall of Fame şi moştenitor al averii accumulate prin inventarea maşinii de cusut Singer.

Actualul proprietar este un colecţionar care a cumpărat tabloul în 1976, după moartea lui Stephen Carlton Clark. Acesta doreşte să rămână anonim.

În vara anului 1944, Pablo Picasso locuia alături de iubita lui, Marie-Therese, pe Bulevardul Henri IV. Plantele de tomate erau apariţii obişnuite la ferestrele şi balcoanele din oraş.

”Lumina şi culoarea din imagine reprezintă ideea că există lumină la capătul oricărui tunel. Eliberarea Parsului urma să aibă loc în foarte scurt timp. Picasso nu a putut să expună nicio lucrare în perioada războiului, pentru că era considerat un artist «degenerat» de către nazişti. La acea vreme el era deja un superstar şi ar fi putut să fugă din Paris. Pentru el a fost un act de rezistenţă să îşi continue viaţa acolo”, a spus Samuel Valette, specialist în artă impresionistă şi modernă.

Samuel Valette consideră că pictura ar putea conţine un alt mesaj. În acel an, Pablo Picasso a început o relaţie cu Francoise Gilot, o studentă cu 40 de ani mai tânără decât el. ”Mă întreb dacă în această puctură şi-a reprezentat noua iubire într-o manieră discretă”, a spus specialistul.

Licitaţia din 1 martie va include şi un tablou cu flori semnat de Gustav Klimt, estimat la 35 de milioane de lire sterline, o lucrare de Amedeo Modigliani, un tablou de Paul Gauguin şi încă trei lucrări semnate de Pablo Picasso.

Pablo Picasso (1881-1973) a fost una dintre cele mai puternice personalităţi culturale ale lumii, un geniu al secolului al XX-lea, pictor, sculptor, gravor, ceramist. A studiat artele frumoase la Academia din San Fernando, una dintre cele mai cunoscute şcoli de artă spaniole. Tabloul ”Domnişoarele din Avignon” marchează începutul perioadei cubiste.

A pictat ”Femei alergând pe plajă”, în 1922, şi ”Naiul”, în 1923 - considerat unul dintre cele mai importante tablouri din perioada clasicistă. Celebrul ”Guernica” (1937) a fost prezentat la Expoziţia Mondială din Paris. Picasso a lucrat enorm, a devenit popular şi a strâns o avere considerabilă. A murit la Mougins şi a fost înmormântat pe proprietatea sa, Chateau Vauvenargues.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările