Un tablou de Gustav Klimt, furat cu zeci de ani în urmă, a fost descoperit după ce posesoarea a decedat

Un tablou de Gustav Klimt, furat cu zeci de ani în urmă, a fost descoperit după ce posesoarea a decedat

Portretul lui Adele Bloch-Bauer (1907) FOTO: klimt.com

Un desen realizat de pictorul austriac Gustav Klimt care a dispărut în urmă cu câteva decenii din colecţia unui muzeu din Linz  a fost descoperit în casa unei secretare care lucrase pentru muzeu şi care îl ţinuse ascuns într-un dulap. Femeia lăsase instrucţiuni ca acesta să fie returnat autorităţilor oraşului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Secretara ar fi sustras desenul în 1977, cu puţin timp înainte de a ieşi la pensie. Dorinţa ca acesta sa fie restituit muzeului a fost transmisă prin testament, în care a scris că l-ar fi „primit” de la directorul instituţiei de la acea vreme, după cum informează Le Figaro. 

Intitulat „Zwei Liegende” (Two Reclining Figures), desenul lui Klimt a fost luat din Muzeul Lentos din Linz şi făcea parte ditr-un lot de patru opere realizate de acesta, respectiv de  Egon Schiele, scrie news.artnet.com. 

Începând cu 1951, tablourile au fost împrumutate muzeului din Linz de o artistă locală pe nume Olga Jäger. În 1990, moştenitorii acesteia au cerut ca tablourile să fie înapoiate, moment în care reprezentanţii muzeului au realizat că dispăruseră. Astfel,tablourile au devenit obiectul unui procest intentat muzeului  de moşternitorii lui Jäger.

În urmă cu un an, Curtea Supremă din Austria a decis că muzeul trebuie le plătească acestora 10.1 milioane de dolari compensaţie pentru pierderea operelor, dintre care 124.000 de dolari pentru desenul lui Klimt. 

Celelalte trei tablouri, aparţinându-i lui Egon Schiele, încă lipsesc, iar autorităţile au declarat că nu există „indicii serioase” care să arate că ar fi fost în posesia fostei secretare, informează acelaşi site. 

Desenul lui Klmit va fi inclus în mai multe expoziţii dedicate împlinirii a 100 de ani de la moartea sa şi a lui Schiele, cei mai faimoşi artişti ai Austriei. Ulterior, opera se va reîntoarce la moşternitorii lui Jäger dacă aceştia vor plăti cei 124.000  de dolari pe care i-au primit drept compensaţie în urmă cu un an. 

Cât despre celelalte trei opere încă dispărute, semnate de Egon Schiele, un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că încă se fac căutări. 

citeste totul despre: