Un proiect, două interviuri, trei discuri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eram sâmbătă, pe 1 martie, la un Carrefour din Bucureşti. M-am obişnuit cu muzica de fond din aceste spaţii şi trecea pe lângă urechile mele fără să o aud. Când deodată: „Ascultă 5 minute de muzică clasică”

 Nu ştiu dacă şi alţii au avut sentimentele pe care le-am încercat eu: de surprindere, de bucurie şi de …normalitate.

Un proiect

Sigur, mi-e greu să scriu despre un proiect de care mă ocup. Să asculţi muzică clasică şi în altă parte decât sălile de concerte, în spaţii publice precum mall-uri, hipermarketuri sau sedii de firmă mi s-a părut aproape imposibil până în 2010, când mi-am luat inima în dinţi şi le-am propus responsabililor câtorva dintre aceste spaţii să includă în playlisturile care pot fi ascultate acolo şi muzică clasică.

Şi aşa, din octombrie 2010, de două ori pe an, adică între 1 şi 31 martie şi 1 şi 31 octombrie, muzica clasică poate fi ascultată în locuri mai neobişnuite sau…acolo unde ar trebui să fie la ea acasă, incluzând aici muzee, librării şi şcoli. Eu cred că aceasta este normalitatea, iar proiectul Radio România Muzical „Ascultă 5 minute de muzică clasică” aduce un plus de valoare normalităţii din noi.

Două interviuri…

…în direct la radio, în direct audio-video pe site-ul www.romania-muzical.ro sunt programate săptămâna aceasta la Radio România Muzical. Unul este realizat de Monica Cengher, marţi, 4 martie, de la ora 19.30, cu binecunoscutul violonist Sherban Lupu, unul dintre cei mai importanţi promotori ai muzicii lui Enescu în spaţiul american.

Al doilea interviu este programat joi, 6 martie, de la ora 19.00 şi îi are protagonişti pe cei doi muzicieni care apar în topul 100, întocmit de Foreign Policy, al oamenilor care mişcă România prin ideile lor: este vorba de pianista Sînziana Mircea care poate fi ascultată mâine într-un recital la Ateneul Român şi de violoncelistul Adrian Naidin, printre altele, şi membru al Orchestrei Naţionale Radio.

Şi pentru cine nu are timp, cele două emisiuni în format audio-video vor fi postate ulterior pe site-ul şi pe contul de youtube al Radio România Muzical.

Trei discuri…

…toate trei lansate chiar astăzi, în 3 martie. Dacă vreţi să ascultaţi cum sună rezultatul folosirii celei noi şi performante tehnologii japoneze de înregistrare, vă invit să deschideţi radioul (sau internetul) de la ora 19.00, pe frecvenţele Radio România Muzical: Orchestra Saito Kinen, dirijată de Daniel Harding propune o impresionantă versiune a Simfoniei Alpilor de Richard Strauss. Orchestra Saito Kinen este una dintre cele mai bune din lume, alcătuită din japonezi care cântă în marile orchestre europene şi americane, dar şi cu muzicieni invitaţi, în special la partida de suflători.

Dacă vă place opera, cred că este de neratat ultimul disc al tenorului peruan Juan Diego Florez: unul dintre super-staturile teatrului liric contemporan, care are la 41 ani alte 15 discuri înregistrate pentru o mare casă şi o voce care uimeşte prin agilitate şi inteligenţă. Juan Diego Florez propune pe albumul „L’amour” arii din repertoriul francez, unele, adevărate hituri, altele, practic necunoscute.

Şi, în fine, tot astăzi se lansează un album cuprinzând cele 4 simfonii de Robert Schumann (că tot prima simfonie se numeşte „Primăvara”…), într-o interpretare semnată de Orchestra de Cameră a Europei, dirijată de un canadian recunoscut ca unul dintre cele mai mari talente ale contemporaneităţii: canadianul de 38 ani Yannick Nezet Seguin. Această muzică splendidă ne dovedeşte că Europa poate funcţiona unită foarte bine, de fapt, cel mai bine posibil…

Toate cele 3 discuri pot fi reascultate pe site-ul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2014”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite