Tudor Giurgiu, text dur la adresa unui director de Minister, „cerşetor“ de invitaţii la Moromeţii 2: Cu 100.000 de euro în cont, vă faceau 4 belete de 30 lei?

Tudor Giurgiu, text dur la adresa unui director de Minister, „cerşetor“ de invitaţii la Moromeţii 2: Cu 100.000 de euro în cont, vă faceau 4 belete de 30 lei?

Tudor Giurgiu este producătorul noului film „Moromeţii“

Regizorul Tudor Giurgiu bate obrazul „cerşetorilor“ de invitaţii şi dă exemplul unui politician din Ministerul Culturii care a cerut patru locuri la premiera „Moromeţii 2“. „Ministerul dvs. nu şi-a onorat nici până azi obligaţiile asumate contractual pentru finanţarea filmului. Având această perspectivă, ce anume credeţi că m-ar fi făcut să vă invit la film? Servilismul? Pupincurismul? Nu mă cunoaşteţi suficient înseamnă“, scrie regizorul.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
 
Tudor Giurgiu, producătorul „Moromeţii 2“, este revoltat de gestul unui director de la Ministerul Culturii de a solicita patru invitaţii la premiera de gală a filmului, catalogându-l insolent.
 
„Din nou, despre cerşetorii de invitaţii, din categoria dregătorilor de neam şi ţară. Ieri, colegele de la birou primesc un telefon de la un consilier din Ministerul Culturii. Dorea sa vorbească cu «cineva» despre invitaţii la premiera Moromeţii 2 de săptămîna viitoare. Colegele au insistat să trimită un email. Şi vine mailu’: «Salut, te rog să îmi confirmi cele 4 invitaţii pe numele Ioan Matei la premiera de luni, 5 noiembrie, de la Sala Palatului». Am citit şi am ramas perplex: wtf is Ioan Matei şi de unde manierele astea? Parcă-l auzeam dispunînd din adâncurile cabinetului către consilier: «Fă şi tu rost de ceva invitaţii, ce stai aşa degeaba? Cum adică nu ne-au trimis? Să ne dea!» Pentru că sunt şef. Şerif. Boss. Pentru că mi se cade“, scrie Tudor Giurgiu pe Facebook.
 
Regizorul subliniază că Ioan Matei, care din 2008 conduce Direcţia Cultură Scrisă şi Creaţie Contemporană, are, conform ultimei declaraţii de avere, 100.000 de euro şi 75.000 de lei în cont. „Vă faceau pe dvs.(sau pe colegii subit pasionaţi de film) 4 belete de 30 de lei bucata? Aveam şi mai scumpe, dar înţeleg că preferaţi varianta budget“, adaugă Giurgiu. 
 
Cineastul enumeră şi motivele pentru care nu se simte obligat să confirme dăruirea celor patru invitaţii, având în vedere că ajutorul primit din partea instituţiilor Statului în realizarea proiectelor de cultură este insuficient şi îngreunat de birocraţie. 
 
„În concluzie, nu prea mă simt obligat să vă confirm cele patru invitaţii. Ba mai mult, vă zic că e o insolenţă. Aşa cum şi la TIFF mă zbat să caut bani privaţi din ţară şi străinătate ca să putem face festivalul la cote înalte, la Moromeţii finanţarea venită de la stat, prin CNC (bani care nu vin de la buget oricum), e cam de până în 30% din buget, bani luaţi pe credit. Ministerul dvs nu şi-a onorat nici pînă azi obligaţiile asumate contractual pentru finanţarea filmului, via un studio din subordine. Avînd această perspectivă, ce anume credeţi că m-ar fi făcut să vă invit la film? Servilismul? Pupincurismul? Nu mă cunoaşteţi suficient înseamnă. N-am fost nici la chefuri împreună, nu m-aţi felicitat ever pentru vreun succes al unui festival sau film, regizat sau produs de mine. Invităm pe cine vrem noi, domnule Matei. Pe prieteni, pe Ministrul Culturii (de care, trecînd de protocolul firesc, mă leagă şi o veche amiciţie), pe doamna care ne face curat la birou, pe oameni care se zbat să promoveze filmele romaneşti în toată ţara, pe gospodarii din Talpa (Teleorman) care ne-au ajutat să facem filmul la ei în case. Şi vă mai spun ceva – am întrebat cîţiva actori din film de ce vor mai multe invitaţii decît poate era firesc? Domnule director, ştiţi ce mi-au zis? Vor să-şi invite doctorii, cei care au grjă de ei sau de care, poate, o să aibă vreodată nevoie. Le-am dat cîte bilete vor pentru că merită. Dvs meritaţi altceva. Într-o lume normală (ţările scandinave de ex.), gestul dvs ar fi fost incalificabil şi aţi fi plecat din Minister în secunda doi. Pentru delictul de lipsă de bun simţ“, conchide Tudor Giurgiu. 
 
Filmul „Moromeţii 2“, care are o distribuţie de excepţie şi este regizat de acelaşi Stere Gulea, va avea premiera în cinematografele din toată ţara pe 16 noiembrie. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările