Tudor Giurgiu filmează „Apropierea“ în Spania

Tudor Giurgiu filmează „Apropierea“ în Spania

Din octombrie, Tudor Giurgiu va regiza cel de-al patrulea lungmetraj din carieră

Regizorul Tudor Giurgiu începe, în luna octombrie, filmările pentru cel de-al patrulea lungmetraj din cariera sa, "Apropierea". Bazat pe cunoscutul roman cu acelaşi titlu al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, filmul va fi turnat în Spania şi România, avându-l în distribuţie pe Mihai Smarandache, alături de actori spanioli renumiţi: Belén Cuesta, Ariadna Gil sau Luis Bermejo.

Filmările vor începe pe 19 octombrie şi vor avea loc în trei oraşe din Spania - Cordoba, Sevilla şi Candas, iar în România, la Sângeorz-Băi.
 
Filmul spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 şi care se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viaţa lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopţii de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlneşte pe Maria (Belén Cuesta), chitaristă într-o trupă de jazz.
 
„Este un proiect complicat şi provocator, un film foarte diferit de ce am făcut până acum. M-a fascinat povestea de viaţă a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari şi am încercat amândoi să redăm deopotrivă contextul anilor 2000, când mulţi români au plecat din ţară, trăind la limita subzistenţei, dar şi o poveste de dragoste care recuperează multe teme din proza şi poezia autorului: nostalgia faţă de locurile tinereţii, călătoria, capacitatea puternică a unor oameni de închipuire, de visare, de a-şi dori lucruri mai mult sau mai puţin tangibile”, declară regizorul Tudor Giurgiu.
 
Actor de teatru şi de film, cu studii absolvite la Iaşi, Mihai Smarandache a jucat, printre altele, în De ce eu?, filmul precedent al lui Tudor Giurgiu, şi a avut un rol principal în serialul Hacker (2003), difuzat de TVR1. Pentru performanţele sale pe scenă, a fost premiat recent la Festivalul de Teatru Independent Undercloud – Cel mai bun actor, cu rolul din Menajeria de sticlă, iar în 2015 a obţinut aceeaşi distincţie la Festivalul Comediei Româneşti - FestCO, pentru interpretarea din "De vânzare". Poate fi văzut pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti.
 
Partenera lui de ecran va fi una dintre cel mai bine cotate actriţe spaniole din noua generaţie, Belén Cuesta. Cunoscută pentru rolul din Kiki, el amor se hace (r. Paco León, 2016), care i-a adus o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelaţia anului, Belén Cuesta a jucat în zeci de producţii de cinema şi TV, dar şi în teatru. Anul trecut, a câştigat Premiul Feroz pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar în serialul Paquita Salas.
 
Un rol important va avea şi Ariadna Gil, una dintre cele mai renumite şi iubite actriţe spaniole de teatru şi film. Au consacrat-o roluri în filme precum Lola, de Bigas Luna (debutul ei, în 1986), Amo tu cama rica (1991), Belle Époque, de Fernando Trueba (Premiul Goya pentru Ce mai bună actriţă, 1993), Lágrimas Negras (1998), Soldados de Salamina (2003) sau Labirintul lui Faun (2006), în regia lui Guillermo del Toro, care i-a adus notorietate pe plan internaţional. A jucat alături de Javier Bardem, Penelope Cruz, Viggo Mortensen şi alţi mari actori.
 
Partenerul Ariadnei din film va fi actorul Luis Bermejo, care are o carieră de peste 30 de ani în spate şi zeci de roluri în film, teatru şi televiziune. A fost nominalizat la două premii Goya pentru interpretarea din Una palabra tuya (2009) şi Magical Girl (2015), de Carlos Vermut.
 
Apropierea este al patrulea lungmetraj din cariera lui Tudor Giurgiu. Precedentul său film, De ce eu?, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin, în 2015. Regizorul a obţinut în 2012 şi Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului, cu Superman, Spiderman sau Batman.
 
Imaginea filmului va fi semnată de Marius Panduru, răsplătit de şase ori cu Premiul Gopo pentru cea mai bună imagine, pentru filme precum Restul e tăcere, Poliţist, adjectiv sau Aferim!. Cu Tudor Giurgiu, a colaborat anterior la filmul De ce eu?. Sonia Nolla, cu experienţă în zeci de producţii de film şi TV – cel mai recent proiect este The Sisters Brothers, cu Joaquin Phoenix – semnează scenografia, iar Fernando García, cunoscut pentru multi-premiatul La Isla Minima (2014), A Perfect Day (2015), cu Benicio del Toro, sau Unit 7 (2012), va crea costumele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările