Tosca, interpretată de Angela Gheorghiu, premiată la gala BBC Music Magazine Awards 2014 de la Londra

Tosca, interpretată de Angela Gheorghiu, premiată la gala BBC Music Magazine Awards 2014 de la Londra

Angela Gheorghiu                                                                                                FOTO: Virgil Oprina

Un spectacol cu opera "Tosca", de Giacomo Puccini, în care soprana română Angela Gheorghiu a cântat alături de Bryn Terfel şi Jonas Kaufmann, s-a impus la categoria "DVD Performance" la gala BBC Music Magazine Awards 2014.

Ştiri pe aceeaşi temă

Produs de Jonathan Kent, spectacolul de operă "Tosca" a fost dirijat de Antonio Pappano, la Royal Opera House din Londra.
La categoria "Înregistrarea anului" a triumfat violoncelista americană Alisa Weilerstein cu discul concertului ei de debut, "Elgar and Carter Cello Concertos", înregistrat alături de Berlin Staatskappelle şi Daniel Barenboim, lansat de casa de discuri Decca.
Discul câştigător, selecţionat din peste 1.500 de albume analizate de experţii de la BBC Music Magazine în 2013, a fost votat de cititorii revistei şi de un juriu de critici de specialitate.

O reprezentaţie a spectacolului "Peter Grimes", de Benjamin Britten, realizată pe plaja din Aldeburgh în vara anului trecut, s-a impus la categoria "Opera Award", iar "War Requiem", tot de Benjamin Britten, înregistrată de muzicieni polonezi şi britanici dirijaţi de Paul McCreesh, a triumfat la categoria "Choral Award".
Violonista Rachel Podger a câştigat la categoria "Instrumental" cu recitalul ei solo "Guardian Angel", în timp ce renumitul tenor german Jonas Kaufmann s-a impus la categoria "Vocal Award" cu un disc cu arii din Richard Wagner.

Recenta interpretare a lui Riccardo Chailly a unor simfonii de Brahms alături de Gewandhaus Orchestra a triumfat la categoria "Orchestral", iar vivacele cvartet francez Ebène a câştigat al doilea BBC Music Magazine Award din cariera sa, la categoria "Chamber" cu interpretarea unor compoziţii de Fanny şi Felix Mendelssohn.
Alături de spectacolul în care cântă Angela Gheorghiu, premiile juriului au revenit pianistului Igor Levit la categoria "Newcomer Award", pentru interpretarea unor sonate de Beethoven, noii opere "Written on Skin" de George Benjamin, cântată de Barbara Hannigan, Christopher Purve şi Bejun Mehta, la categoria "Premiere Award", şi spectacolului "The Genius of Cavaillé-Coll", la categoria "DVD Documentary Award".


O nouă categorie - App Award - a fost lansată în acest an, care recunoaşte realizările şi potenţialul noilor formate muzicale. BBC Music Magazine, care publică ediţii digitale pentru iPad, iPhone, Kindle Fire şi Andriod, a acordat acest trofeu inaugural aplicaţiei multimedia lansate de Touchpress/ DG cu "Simfonia a 9-a" de Beethoven.
Gala BBC Music Magazine Awards 2014 a avut loc marţi seară, la Kings Place din Londra şi a fost prezentată de Oliver Condy şi Sean Rafferty.


Soprana Angela Gheorghiu este un superstar al operei internaţionale. S-a născut la Adjud şi, încă din copilărie, a fost clar că destinul său este muzica. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a cunoscut-o pe Mia Barbu. Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în "La Bohème", la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată în mult aclamata "La Traviata", în 1994, când BBC a difuzat această operă. "S-a născut o stea", remarca presa în acea perioadă.
De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Salzburg şi multe altele.
Angela Gheorghiu a semnat primul său contract de înregistrări în 1995, cu Decca, cu care a lucrat la realizarea mai multor DVD-uri, printre care "La Traviata" şi "Adriana Lecouvreur" cu orchestra Royal Opera House Covent Garden, "L'elisir d'amore" cu Orchestre de l'Opéra de Lyon, "La Boheme" cu Orchestra del Teatro alla Scala di Milano şi CD-uri precum "Arias" cu Orchestra del Teatro Regio di Torino, "Verdi Heroines" cu Orchestra Sinfonica di Milano "Giuseppe Verdi", "My World and Mysterium" cu London Philharmonic Orchestra. Angela Gheorghiu a jucat rolul titular din filmul "Tosca" de Benoit Jacquot, dar şi rolul Julietei în "Romeo et Juliette" pentru Online Classics.
Pentru cariera ei strălucită, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, dar şi de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordate de Guvernul francez. În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi. În acelaşi an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor - cea mai înaltă decoraţie acordată de către preşedintele României. În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia "Nihil Sine Deo" din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: