Tiberiu Soare, noul director al Operei, aruncă în aer Corpul de Balet, prin forţarea demisiei lui Johan Kobborg.  Coregraful nu a participat azi la discuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele decizii ale directorului interimar al Operei Naţionale Bucureşti, dirijorul Tiberiu Soare, afectează direct poziţia coregrafului Johan Kobborg şi soarta balerinilor din subordinea sa. Scandalul a ajuns în presa străină, au început să apară primele materiale referitoare la ceea ce se întâmplă la Bucureşti.

În nici 48 de ore, tot ceea ce se construise la Corpul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), în ultimii doi ani de când s-a ocupat de acesta coregraful danez Johan Kobborg, pare definitiv periclitat. Deciziile pripite şi agresive s-au succedat din ambele părţi şi, în momentul când totul s-a transformat într-un joc al orgoliilor, s-ar putea ca nimic să nu mai poată fi reparat.

Conflictul afectează şi soarta reprezentaţiilor din acest weekend cu „Manon“, premieră de balet care a înregistrat un mare succes la public şi critică, dintre care cea de duminică ar trebui să se bucure de prezenţa renumitei Alina Cojocaru.

Conform surselor „Adevărul“, Johan Kobborg (foto) se pregătea să vină pentru a-şi lua lucrurile din Operă, în timp ce directorul interimar Tiberiu Soare, contactat de „Adevărul“, susţinea că nu se pune problema îndepărtării coregrafului danez din instituţie şi că noua conducere îşi doreşte să lucreze în continuare cu acesta, până la expirarea contractului şi după aceea.

image

Tiberiu Soare mai afirma că a încercat tot timpul zilei să-l contacteze pe Kobborg, pentru a discuta situaţia în mod direct, dar că „acesta este plecat din oraş şi nu se ştie când se întoarce“.

Kobborg, retrogradat la litera K

Cum au ajuns lucrurile să degenereze până aici? Totul a început în cursul zilei de luni, atunci când a venit în mod oficial anunţul (zvonurile circulaseră deja în zilele precedente) că ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, l-a schimbat pe directorul interimar George Călin, numindu-l în locul său pe dirijorul Tiberiu Soare (de altfel, un profesionist recunoscut), tot interimar (directorii ONB vor fi interimari până la clarificarea situaţiei juridice a lui Răzvan Ioan Dincă, directorul stabilit prin concurs în 2012). 

Prima decizie a noului director interimar a fost una neaşteptată: ştergerea numelui lui Johan Kobborg de pe site-ul Operei ca având funcţia de director artistic al Corpului de Balet şi plasarea acestuia în lista de ansamblu a balerinilor, la litera „K“, conform ordinii alfabetice!

Ceea ce webmasterii ONB nu au sesizat este că, pe linkul corespunzător numelui balerinului Kobborg, care redă fişa sa artistică, funcţia acestuia, din 2012, de director artistic rămâne în continuare.

Organigrama ca pretext

Reacţia lui Johan Kobborg a fost promptă: azi-dimineaţă, la ora 10.55, a postat pe Facebook un mesaj de adio, în care-şi exprima regretul că nu mai poate lucra cu artiştii pe care i-a coordonat în ultimii ani:

„Cu inima grea, am aflat că numele meu a fost şters ca director artistic al companiei ONB. Nu simt nimic altceva decât dragoste pentru dansatori. Voi visa la o zi în care să mă întorc şi să termin ceea ce noi am început. Îmi pare rău, dansatori, că nu am reuşit să v-o spun personal. Fiţi puternici, voi toţi cei frumoşi“.

După acest mesaj, Johan Kobborg nu a mai fi putut contactat, nici de jurnalişti, nici de Tiberiu Soare, conform propriei sale declaraţii.

Întrebat dacă nu trebuia să discute mai întâi cu Kobborg şi nu s-a gândit că gestul său va fi interpretat de acesta ca fiind ofensator, Tiberiu Soare a susţinut că a încercat mai întâi să vorbească cu Kobborg, dar a fost refuzat.

„Am început prin a corecta o eroare de pe site. Totul are o cauză extrem de simplă: funcţia aceea nu există în organigrama Operei. Johan Kobborg îşi aroga o funcţie inexistentă“, a explicat Tiberiu Soare pentru „Adevărul“.

„Dacă Johan pleacă, plecăm şi noi“

image

Balerinul polonez Dawid Trzensimiech (stânga), cel care l-a interpretat pe Des Grieux la premiera cu „Manon“, este unul dintre susţinătorii lui Johann Kobborg     FOTO: Eduard Enea

Conform surselor „Adevărul“, în următoarele zile, pe postul de director artistic al ONB (singurul existent în organigramă) ar urma să fie numit Rareş Zaharia, actualmente în funcţia de consilier pentru operă al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, iar în cea de „consilier muzical“ compozitorul Dan Dediu (niciuna din aceste funcţii nu apar în prezent pe site-ul ONB).

Zaharia şi Soare au o îndelungată relaţie profesională, în montări ca „Don Pasquale“, debutul scenic al lui Zaharia, iar acum se pregătesc de un „Don Carlos“ la Craiova.

Totodată, soţia dirijorului-director interimar, Mihaela Soare, este prim-solistă a corpului de balet şi unul dintre cei care l-au contestat pe Kobborg.

Contactaţi de „Adevărul“, balerini ca Alice Minoiu sau cei doi Des Grieux din „Manon“, polonezul Dawid Trzensimiech şi britanicul Barnaby Bishop, au afirmat că, dacă plecarea lui Kobborg (cu care-au lucrat excelent) devine oficială, vor protesta şi vor pleca la rândul lor, punând astfel în pericol reprezentaţiile cu „Manon“.

image

Balerini care au întrerupt ieri repetiţiile, susţinându-l pe Johann Kobborg   FOTO: Eduard Enea

În replică, Tiberiu Soare, după şedinţa de la ora 16.00, în care le-a comunicat balerinilor că nimeni nu-i doreşte capul danezului, spune că există acest risc, dar deocamdată situaţia este sub control. Toate celelalte zvonuri sau replici, dirijorul le categoriseşte ca „intoxicări“.

Inclusiv ceea ce relatează unii din balerini că s-a întâmplat ieri-dimineaţă, când Tiberiu Soare ar fi trecut pe la repetiţiile dansatorilor şi ar fi vorbit doar în limba română, refuzând ostentativ să se adreseze în engleză, deşi cam jumătate dintre ei sunt străini. Este un incident pe care Tiberiu Soare îl neagă vehement, deşi Alice Minoiu, pentru „Adevărul“, şi sora ei, Marina Minoiu (interpreta titulară, la premieră, din „Manon“), l-au făcut public pe parcursul zilei de marţi.

"Mulţi dintre dansatori au refuzat să mai repete şi să mai aibă orice fel de activitate, asta mă include şi pe mine. Noi nu suntem de acord cu ce s-a întâmplat, iar compania a avut nişte rezultate deosebite datorită lui Johan Kobborg şi întregii echipe care a fost până acum,

iar odată cu plecarea lui şi noi am decis să încetăm orice fel de activitate”, a declarat Marina Minoiu, pentru Europa FM.

UPDATE: Vlad Alexandrescu i-a chemat la discuţii pe Tiberiu Soare şi Johan Kobborg

Ministrul Culturii a declarat pentru agenţia de presă News.ro că va lua o decizie în privinţa tensiunilor de la Opera Naţională Bucureşti şi că îi aşteaptă astăzi, miercuri 6 aprilie, la minister pe directorul interimar Tiberiu Soare şi pe balerinul Johan Kobborg, după ce acesta din urmă a anunţat că numele i-a fost scos de noul director de pe site-ul instituţiei, ceea ce l-a determinat să îşi ia rămas-bun printr-un mesaj publicat pe Facebook şi Twitter.

Reacţii dure în presa internaţională

Întrebată dacă Tiberiu Soare le-a cerut dansatorilor străini să vorbească în limba română, Marina Minoiu a declarat că nu a fost în sala de studii în care ar fi spus acest lucru.

”Am fost în a doua sală de studii, unde a venit şi a vorbit numai în română, iar de la colegi de-ai mei am înţeles că în prima sală de studii, în care a fost dimineaţă şi s-a prezentat ca fiind noul director general, a refuzat să vorbească limba engleză şi pentru dansatorii străini pe motiv că este o companie naţională unde nu se vorbeşte limba engleză, ceea ce mi se pare o atitudine foarte greşită din partea unui manager general”, a concluzionat, la Europa FM, balerina Marina Minoiu.

Aşa cum spuneam, scandalul a ajuns şi în presa străină, spre seară începând să apară primele materiale referitoare la ceea ce se întâmplă la Bucureşti: slippedisc.com, Dance Europa, Dansomanie şi restul presei de specialitate internaţionale. Totodată, reacţiile de susţinere de pe pagina de facebook a lui Johan Kobborg din partea unor personalităţi internaţionale, dansatori de renume de pe scenele lumii, au fost foarte virulente, cei care l-au îndepărtat pe balerinul danez fiind numiţi „idioţi nerecunoscători“. O altă postare spune: „mă tem totuşi că poate singura sa vină a fost că nu este român“, punându-ne astfel pe toţi într-o lumină foarte proastă, de naţionalişti şi autarhici.

UPDATE: Opera Naţională Bucureşti neagă oficial intenţia îndepărtării lui Johan Kobborg

Într-un comunicat remis presei în dimineaţa zilei de miercuri, Opera Naţională Bucureşti infirmă în mod oficial intenţia îndepărtării sau renunţării la colaborarea cu Johan Kobborg, fără a menţiona însă vreun gest concret în ideea aducerii acestuia înapoi sau funcţia de pe care ar urma ca el să coordoneze în continuare activitatea companiei de balet.

„Având în vedere informaţiile apărute ieri în presă, vă informăm că Opera Naţională Bucureşti nu intenţionează să renunţe la serviciile domnului Johan Kobborg. Valoarea artistică a domniei sale nu poate fi pusă la îndoială în niciun fel, serviciile sale aduse Baletului Operei Naţionale Bucureşti fiind incontestabile.

Schimbarea ce a intervenit pe site-ul oficial al Operei Naţionale Bucureşti are la bază faptul că titulatura de „Director Artistic Balet” nu este prevăzută în schema instituţiei, domnul Kobborg figurând ca balerin angajat şi deţinând, conform unui contract de colaborare, şi unele atribuţii de coordonare în cadrul Departamentului Balet al Operei Naţionale Bucureşti“, se spune în comunicatul ONB.

Aşadar, se pare că războiul orgoliilor la Opera Naţională Bucureşti este departe de a se fi încheiat.

Johan Kobborg a refuzat să participe miercuri seară la întâlnirea de la ministerul Culturii, la care fusese invitat împreună cu directorul interimar al Operei Naţionale, Tiberiu Soare, a declarat pentru News.ro Vlad Alexandrescu, care a precizat că există mai multe variante de lucru, pentru a debloca situaţia, inclusiv o modificare de organigramă prin care să i se acorde o funcţie onorifică coregrafului.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite