„The Nutcracker and I”, cu Alexandra Dăriescu. Ceaikovski multimedia, la Luxemburg

„The Nutcracker and I”, cu Alexandra Dăriescu. Ceaikovski multimedia, la Luxemburg

Alexandra Dăriescu

Pianista Alexandra Dăriescu va prezenta duminică, de la ora 17.00, spectacolul multimedia „The Nutcracker and I”, la Cape-Centre des Arts Pluriels Ettelbruck, Luxemburg, în cadrul Festivalului Artelor Europalia, unde România este ţară invitată. Spectacolul, un proiect inovativ şi interactiv, care are o durată de 50 de minute, include momente de pian solo, dans cu o balerină şi animaţie digitală.

Ştiri pe aceeaşi temă

În spectacolul „The Nutcracker and I”, Alexandra Dăriescu inspiră şi încântă publicul, spunând propria poveste, exact aşa cum o face şi personajul Clara din creaţia lui Ceaikovski. Pe scenă se află un pian de concert, la care cântă Alexandra Dăriescu, şi o balerină în spatele unui ecran transparent. Animaţii digitale sunt proiectate pe acest ecran, aducând povestea la viaţă, printr-un concept expresiv semnat de Yeast Culture. Muzica, dansul şi efectele vizuale se întrepătrund, pe măsură ce se desfaşoară povestea, astfel încât audienţa devine o parte din povestea spărgătorului de nuci. Muzica de balet a lui Ceaikovski, într-una dintre cele mai valoroase interpretări, include Dance of Fairy of Sugar PlumDance ArabianPax de Deux şi Valsul de flori, în cincisprezece aranjamente speciale ale compozitorilor Mikhail Pletnev, Stepan Esipoff, Percy Grainger, şi în trei noi adaptări semnate de Gavin Sutherland.

Alexandra Dăriescu, desemnată recent drept „unul dintre cei 30 de pianişti sub 30 de ani cu o carieră spectaculoasă în viitor“ (International Piano Magazine), uimeşte publicul din întreaga lume prin simţul său muzical nativ şi prin prezenţa ei scenică fermecătoare. De la Royal Albert Hall, în Londra, la Concertgebouw, în Amsterdam, până la Carnegie Hall, în New York, tânăra pianistă Alexandra Dăriescu este elogiată de International Piano Magazine, BBC Music Magazine sau revista Forbes şi celebrată de public şi critici peste tot în lume, având în discografie trei CD-uri înregistrate solo şi două cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra, respectiv cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. În anul 2013, Alexandra Dăriescu devine prima pianistă de origine română care concertează la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. Cea mai tânăra muziciană distinsă cu Medalia Custodele Coroanei, Alexandra este „Ambasador Special al României“, deţinând paşaport diplomatic şi concertând în întreagă Europa, America de Sud, America de Nord, Africa de Sud şi Asia. Dedicată proiectelor de educaţie şi caritate, Alexandra a ajutat la strângerea de fonduri de peste 500.000 £ pentru programul Tinere Talente în România, Goodwill Children’s Homes, Ataxia, Hospices of Hope în Marea Britanie şi Children of the Andes în Columbia.

Sezonul 2019 - 2020 al artistei a inclus debutul alături de Orchestra Naţională a Franţei în Festivalul „George Enescu”. Artista va mai apărea alături de orchestrele din Tonkünstler, Detroit, Houston, Sydney, Melbourne Symphony şi Auckland Philharmonia. De asemenea, Alexandra Dăriescu va reveni în concerte alături de Royal Liverpool Philharmonic şi Orchestre Symphonique din Quebec. Alături de Filarmonica din Moscova va face un turneu în Marea Britanie. Soprana Angela Gheorghiu şi pianista Alexandra  Dăriescu continuă colaborarea, după concertele de la Wiener Staatsoper, Barbican London, Staatsoper Berlin. Artistele lansează discul „Plaisir d'amour“ pe 15 noiembrie 2019.  Albumul, care include, între altele, creaţii de George Stephănescu, Claude Debussy, Gabriel Fauré, Serghei Rahmaninov, Giovanni Paisiello şi Tiberiu Brediceanu, apare la casa Decca. Lansarea va avea loc cu prilejul recitalului pe care Angela Gheorghiu şi Alexandra Dăriescu îl vor susţine în 15 noiembrie la Bozar din Bruxelles, în cadrul festivalului EUROPALIA, unde România este anul acesta ţară invitată.Următorul recital al artistelor este programat la Barbican Centre din Londra pe 10 decembrie.

„The Nutcracker and I, by Alexandra Dariescu” a fost lansat în decembrie 2017, în Londra, la Barbican’s Milton Court Concert Hall, biletele fiind epuizate în zece ore. Proiectul este completat de un audiobook care conţine povestea Spărgătorului de nuci, adaptată de Jessica Duchen şi povestită de Lindsey Russell, pe parcursul celor 15 aranjamente muzicale.

Festivalul Artelor Europalia este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate - Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27-a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfăşurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociaţia EUROPALIA International din Bruxelles, organizatorul tradiţional al manifestării. Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.

PROGRAM

17 noiembrie, 2019, ora 17.00 - „The Nutcracker and I”,

CAPE-Centre des Arts Pluriels Ettelbruck, Luxemburg

Interpretat şi produs de: Alexandra Dariescu

Regizat de: Nick Hillel

Art director şi director de animaţie: Adam Smith

Coregraf: Jenna Lee

Producător tehnic: Sander Loonen

Proiectare video produsă de: Yeast Culture

 

 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările