”The Fifth Column”, singura piesă de teatru scrisă de Ernest Hemingway, premieră la Londra

”The Fifth Column”, singura piesă de teatru scrisă de Ernest Hemingway, premieră la Londra

Scriitorul Ernest Hemingway ( 1899 - 1961),laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954

”The Fifth Column”, singura piesă de teatru scrisă de Ernest Hemingway,  a avut premiera la Londra, joi seară, la Teatrul Southwark. La 80 de ani de la izbucnirea Războiului Civil din Spania, piesa ”The Fifth Column”, care are această temă, va fi jucată timp de trei săptămâni, între 24 martie şi 16 aprilie, pe scena Teatrului Southwark din Londra.

Scrisă şi având o acţiune plasată în perioada Războiului Civil din Spania, piesa ”The Fifth Column” (”Coloana a cincea”) a avut parte de cronici destul de puţin elogioase atunci când a fost publicată, în 1938, şi, de atunci, a fost de foarte puţine ori jucată, potrivit Reuters, citat de news.ro.

Un american alcoolic, care pretinde că este corespondent de război, şi o blondă frumoasă care încearcă să devină cunoscută în branşa jurnaliştilor, în Madridul aflat sub asediu, în timpul Războiului Civil, sunt personajele principale ale acestei piese de teatru.

Cele două personaje pot să pară familiare fanilor scriitorului şi jurnalistei Martha Gelhorn, întrucât Hemingway şi Gelhorn s-au îndrăgostit şi s-au certat de multe ori în camerele lor din Hotelul Florida, în timp ce forţele generalului Franco asediau oraşul.

În 2016, la 80 de ani de la izbucnirea acelui conflict care a definit o epocă, piesa ”The Fifth Column” va fi jucată timp de trei săptămâni, între 24 martie şi 16 aprilie, pe scena Teatrului Southwark din Londra.

Spectacolul este pus în scenă de Two's Company, o companie de producţie teatrală specializată în readucerea în atenţie a unor opere uitate din secolul al XX-lea.

Ernest Miller Hemingway (21 iulie 1899 - 2 iulie 1961) a fost un romancier, nuvelist, reporter de război, considerat unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori americani din secolul al XX-lea. A câştigat premiul Pulitzer în 1953 şi este laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1954. Opera sa are ca sursă o experienţă de viaţă profundă şi originală şi relatează, conform concepţiei scriitorului, "lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu", într-o proză energică, aspră, dură, cu o mare economie a mijloacelor stilistice şi susţinută de un ton colocvial.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările