Tarja Turunen va îmbina rockul cu muzica simfonică

Tarja
Turunen va îmbina rockul cu muzica simfonică

Din 2005, finlandeza Tarja Turunen concertează ca solistă independent. Foto: Phoenix Entertainment

Finlandeza Tarja Turunen, fostă solistă a trupei rock Nightwish, concertează astă-seară în România, la Sala Palatului, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recitalul de la Sala Palatului curpinde atât partituri din Bizet, Bach, Mozart sau Dvorak, cât şi piese rock celebre ale artistei, care au propulsat-o în topurile muzicale mondiale. Tarja Turunen este recunoscută în principal ca solista formaţiei finlandeze Nightwish, alături de care, în perioada 1997-2005, a concertat pe toate continentele, mai puţin în Africa şi în Antarctica. În 2005, însă, Tarja s-a separat de trupă şi şi-a continuat cariera ca solistă independentă. Din această poziţie, a înregistrat trei albume: „Henkays Ikuisuudesta“ (2006), „My Winter Storm“ (2007) şi „What Lies Beneath“ (2010).

Concertul Tarjei Turunen în România face parte dintr-un turneu mondial intitulat „Beauty and the Beat Tour 2013“, în care solista trupei rock colaborează cu mai multe orchestre simfonice. Tarja a mai cochetat cu muzica de operă în septembrie 2011, când a concertat la Plovdiv, Bulgaria.

MUZICĂ MULTIDIMENSIONALĂ
În această seară, solista va fi acompaniată şi de Mike Terrana, care a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, că abordarea genului clasic presupune o serie de diferenţe faţă de rock-ul metal. „Muzica Tarjei este multidimensională şi este o provocare pentru un toboşar să cânte alături de ea. (...) Rock-ul metal este mai rigid şi are o altă structură“, a explicat toboşarul. Mike Terrana este considerat unul dintre cei mai mari toboşari din lume şi este cunoscut mai ales pentru implicarea sa în genurile heavy metal şi hard rock. Terrana este angajat, de asemenea, în proiecte ce ţin de genul instrumental fusion şi participă la workshop-uri de tobe în toată lumea.

Totodată, Tarja a anunţat că lucrează un nou album, unde combină rock-ul metal cu numeroase elemente simfonice. De altfel, Tarja este recunoscută la nivel mondial pentru tehnicitatea impresionantă cu care interpretează atât metal, cât şi muzică clasică. Albumul este mixat de Mike Oldfield, acelaşi care s-a ocupat de producţiile muzicale ale unor artişti de talie internaţională precum Pink Floyd sau Ozzy Osbourne.

TARJA ÎN ROMÂNIA
Solista din Finlanda a susţinut şapte concerte în România până în prezent, atât ca solistă a trupei Nightwish, cât şi solo. Două concerte cu trupa au avut loc pe 19 noiembrie 2004, la Sala Palatului, respectiv pe 30 septembrie 2005, la Sala Polivalentă. În continuare, au urmat mai multe recitaluri susţinute pe cont propriu, ultimul având loc pe 25 ianuarie 2012. Tarja Turunen are deja programat un alt concert metal în România, în cursul anului viitor, organizat de Phoenix Entertainment.

Spectacolul este programat să înceapă la ora 20.00. Biletele rămase disponibile pot fi obţinute prin reţeaua Eventim, magazinele Orange, Vodafone şi Domo, librăriile Humanitas şi Cărtureşti şi online, pe www.eventim.ro. Preţul unui bilet variază în funcţie de categoria de loc, după cum urmează: VIP - 245 de lei; cat. IV - 195 de lei; cat. III - 145 de lei; cat. II - 115 lei; cat. I: 90 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările