Târgul Gaudeamus, fieful celor mai bune cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicul are acces de miercuri până vineri, între orele 11.00 şi 20.00, sâmbătă, între orele 10.00 şi 20.00 şi duminică, între orele 10.00 şi 16.00. Cea de-a XVI-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus va avea loc în perioada 25 - 29 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

Accesul general al vizitatorilor este permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 4 lei, sau a abonamentelor valabile pentru întreaga perioadă, în valoare de 10 lei. Elevii, studenţii, cadrele didactice, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori şi jurnaliştii au acces gratuit.

La ediţia de anul acesta, Editura Polirom mizează pe prezenţa scriitorului Salman Rushdie în România. „Considerăm că acesta este evenimentul toamnei 2009 şi suntem siguri că fanii cărţilor lui Salman Rushdie vor veni să ia autografe de la autor", spun reprezentanţii Polirom. Editura mai pariază pe volumele „Cuvinte rare", de Cristian Tudor Popescu şi „Nişte răspunsuri", de Mihaela Rădulescu. Cititorii sunt invitaţi, de asemenea, la şedinţele de autografe.

„Bărbatul şi moda", de Ovidiu Buta şi Adina Nanu, „Pastorala americană", de Philip Roth, „Omul duplicat", de José Saramago, „Despre doliu. Un an din viaţa lui Leon W.", de Mircea Mihăieş, „Strada Revoluţiei Nr. 89", coordonat de Dan Lungu şi Lucian Dan Teodorovici, „Şi Hams şi Regretel", de Matei Florian, „Ultimii eretici ai Imperiului", de Vasile Ernu sau „Povara libertăţii. Antiteze, paradigme şi biografii moderne", de Mihail Neamţu sunt titlurile care vor atrage cel mai mult atenţia cititorilor, la standul Editurii Polirom.

Literatură română contemporană

Editura Cartea Românească, parte a grupului editorial Polirom intenţionează să satisfacă gusturile celor care apreciază literatura română de azi şi a pregătit, printre altele, volume precum „Fugi din viata ţa, revoltătoare şi slută, în cartea mea", de Daniel Bănulescu, „Spaţiu privat", de Elena Vlădăreanu, „Medgidia, oraşul de apoi", de Cristian Teodorescu.

Reduceri substanţiale, la Editura ART

Pentru Gaudeamus 2009, Editura ART va avea noi apariţii în două colecţii proaspăt lansate („Biblioteca ideală" şi „Prima dată"), îşi va continua seriile deja clasice şi va veni cu titluri noi, în afara colecţiilor. Václav Havel şi Aleksandr Soljeniţîn, precum şi o antologie de proză scurtă rusă de dragoste se numără printre noutăţile din „Biblioteca ideală". Seria de autor a nobelizatului J.M.G. Le Clézio va continua cu romanul „Peştişorul de aur", iar „Apologia plagiatului" ( Jean-Luc Hennig) şi „Senzaţia de déjà vu" (Remo Bodei) vor completa colecţia „Demonul teoriei".

În afara colecţiilor, Editura ART le-a pregătit cititorilor, pentru prima oară traduse integral în limba română, „Manifestele futurismului", de Filippo Tommaso Marinetti, şi, un alt proiect în premieră, ediţia integrală Marin Sorescu, „La Lilieci" (toate cele şase cărţi şi zece poezii inedite, într-o ediţie stabilită şi îngrijită de Sorina Sorescu). Editura ART va mai scoate un album despre „Istoria scrisului", al lui Andrew Robinson (cu peste 355 de ilustraţii, dintre care 50 color).

În ceea ce priveşte reducerile, niciunul dintre titlurile Editurii ART nu îşi va păstra, pe durata Gaudeamusului, preţul de librărie. Reducerile vor varia între 10% şi chiar 30%, pentru titlurile scumpe şi foarte scumpe. La cele două standuri ale editurii, cititorii vor putea cumpăra diverse titluri oferite la preţuri speciale: vor exista cărţi de 8 lei, de 9 lei sau de 14,9 lei.

Cărţi premiate la Editura Univers

Editura Univers va promova la târg titluri precum „Turnul", de William Golding, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, „Drumul înfometat", de Ben Okri, unul dintre cei mai importanţi şi mai premiaţi autori africani contemporani, „Steaua rătăcitoare", romanul lui Jean-Marie Gustave Le Clézio, cel care a câştigat Nobelul literar în 2008, sau „Busola lui Noe", de Anne Tyler, scriitoare distinsă cu Premiul Pulitzer.

Volum de Herta Müller, la Editura Humanitas

Cele mai importante lansări ale Editurii Humanitas au fost programate sâmbătă, 28 noiembrie. La ora 12.00, Marius Chivu şi Lidia Bodea vor vorbi, în prezenţa autorului, despre volumul lui Neagu Djuvara, „Amintiri şi povestiri mai deocheate".

La ora 13.00 va fi lansat volumul „Viaţa începe vineri", de Ioana Pârvulescu, iar la 13.30, Cristian Tudor Popescu, Florin Iaru, Irina Horea şi Denisa Comănescu vor prezenta romanul „Drumul", de Cormac McCarthy, câştigător al Premiului Pulitzer, în 2007. Cea mai importantă lansare a zilei va fi cea a volumului Hertei Müller, „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul".

Despre cartea laureatei Premiului Nobel pentru Literatură din 2009 vor vorbi Oana Pellea, Simona Kessler, Emil Hurezeanu, traducătorul Alexandru Şahighian şi Denisa Comănescu. Sâmbătă şi duminică, Editura Humanitas va prezenta şi alte titluri, precum „Dintre sute de clişee. Aşchii dintr-o limbă tare", de Radu Paraschivescu, „Zăpada de primăvară", de Yukio Mishima sau „Brocart de toamnă" de Teru Miyamoto.

Editura ALL îşi va răsfăţa cititorii cu peste 400 de titluri şi cu reduceri de preţ situate între 15 şi 60%. „Gargui", bestsellerul canadianului Andrew Davidson, „Mafalda", scrisă de Ioana Drăgan, şi „Anotimpuri de trecere", de Cătălin Ţârlea, vor fi lansate de Editura ALL la Târgul de Carte Gaudeamus.

Lecturi „fierbinţi" la Editura Trei

Editura Trei va oferi cărţi „hot", aşa cum şi-a obişnuit deja cititorii, dar va lansa şi o nouă colecţie: seria de eseu „Acum pentru viitor", care va reuni scrieri despre condiţia omului de azi, cărţi de popular science, istoria ideilor, reflecţii despre lumea virtuală şi tehnologie. La capitolul „Literatură", Editura Trei oferă volumul „Eroare judiciară", de Anne Holt.

Fost ministru al Justiţiei în Norvegia şi supranumită „regina romanului poliţist norvegian, Anne Holt scrie cărţi inspirate de cazurile reale de care s-a lovit pe parcursul carierei. O altă apariţie „incendiară" este romanul pornografic al lui Henry Miller, „Opus Pistorum", un volum inedit, descoperit şi publicat pentru prima oară în Statele Unite, în 1983. Romanul a fost scris între anii 1941-1942 la Los Angeles pentru un prieten librar aflat în dificultate. La Editura Trei mai puteţi găsi şi „Prima zi", de Marc Levy, un autor francez foarte popular, care trăieşte la New York.

Surprizele Editurii Adevărul

Editura Adevărul va fi prezentă la Târgul Gaudeamus cu toate titlurile apărute până acum, în colecţiile „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă", „Mari pictori", „Disney Clasic", cu colecţia de carte de lux şi cu toate DVD-urile cu filmele şi desenele animate „Adevărul".

Publicul poate achiziţiona cele şapte DVD-uri din noua serie „Gheorghe Dinică", va putea cumpăra, în avans, „Procesul", de Franz Kafka, „Singur pe lume", de Hector Malot, din colecţia de carte verde, albumul de artă „Rubens" şi un DVD din colecţia „Tom şi Jerry", cel cu numărul 5. Duminică, 29 noiembrie, va fi lansată şi o nouă colecţie dedicată celor mici, „Enciclopedia Disney pentru preşcolari". Aceasta va cuprinde 15 titluri şi va fi distribuită ulterior cu ziarul „Adevărul", din 30 noiembrie, în fiecare luni. Editura va lansa oficial colecţiile de carte de lux „Opere complete Shakespeare" şi „Opere alese Alexandre Dumas".

La standul Adevărul vor avea loc, în fiecare zi, diverse evenimente. Miercuri, 25 noiembrie, între orele 17.30-18.30, regizorul Sergiu Nicolaescu a fost invitat pentru o sesiune de autografe. Joi, în acelaşi interval orar, revista „Dilema Veche" va organiza o oră de discuţie cu Andrei Pleşu şi Dan C. Mihăilescu. Vineri, 27 noiembrie, publicul care va trece pe la standul Adevărul va putea admira o miniexpoziţie cu tablouri originale ale pictorilor Nicolae Grigorescu şi Nicolae Tonitza.

Sâmbătă, actori de la Teatrul de Operetă vor interpreta rolurile din „Romeo şi Julieta", între orele 13.00 şi 14.00, iar de la ora 14.00, până la ora 15.00, Florin Piersic va da autografe. Duminica este o zi dedicată întregii familii, iar copiii vor fi cei mai încântaţi de întâlnirea cu Cleopatra Stratan, între orele 10.00 şi 11.00. Celor mici li s-a rezervat şi o surpriză. 2.000 de enciclopedii pentru copii au fost pregătite pentru cei care se numesc Andrei sau Andreea şi le vor fi înmânate gratuit.

Preţuri speciale la Editura Rao

Cititorii sunt aşteptaţi şi la Editura Rao, care a pregătit titluri precum „Dincolo de frontierele Reiki", de Vlad Popescu, „Cronologia evenimentelor din decembrie 1989", de Alex Mihai Stoenescu sau „Afacerea Alzira", de Adrian Onciu. Va fi lansat şi volumul al XV-lea din „Operele alese", care cuprind scrieri autobiografice de J.W.Goethe, la 28 noiembrie, de la ora 10.30. Editura va avea oferte promoţionale şi preţuri speciale atât la titlurile pentru copii, cât şi la adulţi. Cărţile care nu au preţuri speciale sau nu sunt la ofertă vor fi vândute cu o reducere de 15%.

Scriitorii importanţi dau autografe

Romancierul britanic Salman Rushdie, care este prezent în România până la 26 noiembrie, va acorda autografe admiratorilor săi, astăzi, în prima zi a Târgului de Carte Gaudeamus din Capitală. Salman Rushdie vizitează România la invitaţia Editurii Polirom, transmisă acestuia prin intermediul actriţei Monica Bârlădeanu.

Salman Rushdie se află într-o vizită de câteva zile în România  Foto: Epa

image

El a sosit în după-amiaza zilei de 23 noiembrie. Ieri s-a întâlnit cu admiratorii săi, la Teatrul Odeon, unde a avut loc o lectură din „Seducătoarea din Florenţa". Astăzi, de la ora 18.00, scriitorul va acorda, pentru o perioadă de aproximativ două ore, autografe la Târgul Gaudeamus. Publicul este aşteptat la standul automobile Dacia din cadrul Romexpo (chiar la intrarea în Rotondă, în stânga punctului „Info").

Polirom a tradus în limba română zece dintre romanele lui Salman Rushdie şi două volume de eseistică. Ultimul manuscris semnat Salman Rushdie, nepublicat încă în volum, „Luka and the Fire of Life", se află în curs de traducere în cadrul colecţiei „Biblioteca Polirom".

Un autor pe val

Romanul de debut al scriitorului canadian Andrew Davidson, „Gargui", va fi lansat de Editura ALL şi la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, în prezenţa autorului, sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 11.30.

Având ca temă largă iubirea, romanul a devenit în scurt timp bestseller pe lista New York Times. Drepturile pentru traducerea romanului au fost vândute în 29 de limbi, până în prezent. Romanul „Gargui" este rodul a şapte ani de documentare.

În ţara noastră, drepturile de traducere şi publicare au fost obţinute de Editura ALL, printr-o licitaţie, contra unei sume record, de 20.000 de dolari.

Cărţi de neratat la Gaudeamus

„La Lilieci", de Marin Sorescu

Volumul cuprinde integrala celor şase cărţi ale ciclului „La Lilieci". Ediţia aduce la zi cercetarea pe manuscrise, suplimentând sumarul Cărţii a şasea cu zece texte recent recuperate. În volum mai găsiţi, printre altele, fragmente din mărturisirile lui Marin Sorescu în legătură cu „La Lilieci" şi un dosar de referinţe critice. (Editura Art)

„Drumul", de Cormac McCarthy

Romanul a câştigat Pulitzer Prize în 2007, James Tait Black Memorial Prize în 2006 şi a fost ecranizat în 2009, în regia lui John Hillcoat. Cum să supravieţuieşti într-o iarnă atomică, în care nu mai există vegetaţie, animale sau plante, bântuit de foame şi de dorinţa de a ucide un alt om pentru a supravieţui? (Editura Humanitas Fiction)

„Steaua rătăcitoare", de Gustave Le Clézio

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, destinul lui Esther, o supravieţuitoare a epurărilor antisemite din sudul Franţei, şi al Nejmei, o tânără palestiniană din tabăra de refugiaţi de la Nour Chams, se întâlnesc pe neaşteptate. Autorul crede că nu poţi înfrunta un viitor improbabil într-o lume lipsită de iubire. (Editura Univers)

„Seducătoarea din Florenţa", de Salman Rushdie

Romanul publicat în 2008 este o elegie închinată frumuseţii, o meditaţie asupra naturii şi a puterii. Având în centru figura misterioasă a unei femei, povestea îmbină epoci istorice şi spaţii culturale diametral opuse, purtând cititorul din Florenţa, până în India. (Editura Polirom)

„Încă de pe atunci vulpea era vânătorul", de Herta Müller

Dacă lumea este doar o înşiruire de închisori concentrice, în care-ţi ispăşeşti condamnarea, mai eşti, de fapt, în viaţă? Ce se întâmplă atunci când victimele nu pot să scape decât dacă devin, la rândul lor, vânători de oameni? Herta Müller reconstituie panorama crudă a dictaturii. (Editura Humanitas Fiction)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite