Tabloul „Lectură”, semnat de Theodor Pallady, va fi licitat de Artmark, începând de la 25.000 de euro

Tabloul „Lectură”, semnat de Theodor Pallady, va fi licitat de Artmark, începând de la 25.000 de euro

Tabloul „Lectură”, semnat Theodor Pallady                                                              FOTO: artmark.ro

Tabloul „Lectură (Yvonne Cousin în atelierul din Place Dauphine)", semnat Theodor Pallady, este pus în vânzare de Artmark contra sumei de 25.000 de euro în licitaţia unei colecţii Ninette Schapira & Gheorghe Răut, care va avea loc pe 27 septembrie, de la ora 20.30 la Athénée Palace Hilton.

Ştiri pe aceeaşi temă

La începutul anilor 1920, la Paris, cei doi prieteni Gheorghe Răut, directorul filialei din capitala Franţei a Băncii Marmorosch Blank, şi Theodor Pallady, deja pictor recunoscut în ţară şi în boema pariziană, locuiau în Place Dauphine la nr. 12. 

În anul 1940, Pallady a pleacat la Bucureşti pentru deschiderea unei expoziţii, dar nu a mai putea părăsi ţara. În 1968, Răut a oferit statului român o parte din colecţia sa de artă alcătuită din pictură, mobilier şi artă decorativă europeană, ceramică şi artă orientală. La aceasta s-au adăugat o serie de picturi şi numeroasele desene, acuarele şi gravuri ale lui Th. Pallady rămase în grija lui Răut în atelierul din Paris.

Licitaţia Colecţiei Ninette Schapira & Gheorghe Răut reuneşte parte din cea păstrată de Răut pentru sine la Paris, precum şi parte din colecţia sa ulterioară donaţiei.

Tabloul „Lectură" se plasează în a doua perioadă de creaţie din întreg corpul plastic al lui Pallady, mai exact a doua jumătate a anilor 1930, momente ce marcau totodată şi ultimii ani petrecuţi de pictor în Paris. Modelul este chiar Yvonne Cousin, cea mai apropiată persoană din viaţa lui Pallady, partenera acestuia între 1924 şi 1939.

Un alt tablou semnat Pallady este „Natură statică cu flori şi struguri", ulei pe carton, care are o valoare estimată între 12.000 şi 18.000 de euro. "La oglindă" a fost estimat între 7.000 şi 10.000 de euro. 

Licitaţia Colecţiei Ninette Schapira & Gheorghe Răut va avea loc pe 27 septembrie, la Athénée Palace Hilton.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările