Succes după succes pentru „Toni Erdmann“. Acum e trimis de Germania la Oscaruri VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajul ”Toni Erdmann”, regizat de Maren Ade, o coproducţie cu participare românească, reprezintă propunerea Germaniei pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, au anunţat, joi, reprezentanţii industriei cinematografice din această ţară, citaţi de revista Variey.

Decizia, luată miercuri seară de un juriu independent, nu este deloc una surprinzătoare. Miercuri, Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) a anunţat că ”Toni Erdmann” este cel mai bun film al anului şi va fi recompensat cu FIPRESCI Grand Prix, în deschiderea Festivalului de la San Sebastián, care are loc în perioada 16 - 24 septembrie.

Lungmetrajul ”Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, al cărei coproducător este Ada Solomon, a fost proiectat în premieră mondială în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016, unde, chiar dacă nu a câştigat trofeul Palme d'Or, i-a impresionat pe criticii de specialitate şi pe spectatorii de pe Croazetă.

Pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia oficială a celei de-a 69 ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Pelicula ”Toni Ermann”, de Maren Ade, se află între cele trei finaliste la premiul LUX, acordat de Parlamentul European, şi va fi lansată în România pe 21 octombrie. Filmul îi are în distribuţie pe Peter Simonischek şi Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell, alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol şi Victoria Cociaş.

Filmată aproape integral în România în vara anului 2014, pelicula este coprodusă de Ada Solomon prin Hi Film Productions.

Ultimul lungmetraj german care a câştigat Oscarul pentru film străin a fost, în 2007, ”Vieţile altora/ Das Leben der Anderen”, regizat de Florian Henckel von Donnersmarck. Acest film reprezintă o dramă de spionaj, cu o acţiune plasată în Berlinul de Est în timpul Războiului Rece.

”Toni Erdmann”, unul dintre cele opt filme aflate pe pe lista lungă a Germaniei pentru o propunere la nominalizarea la Oscarul pentru film străin din 2017, se îndepărtează radical de tema Războiului Rece şi de tema celui de-Al Doilea Război Mondial, atât de des prezentate în peliculele germane, şi prezintă o poveste modernă, concentrându-se pe relaţia complicată, amuzantă dar şi dureroasă, dintre o tânără care lucrează într-o multinaţională din Bucureşti şi tatăl ei de care nu se mai simte apropiată şi pe care nu l-a mai văzut de mult timp.

Criticii de film din lumea întreagă s-au declarat fermecaţi de acest lungmetraj, iar cei de la revista Variety consideră că ”Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj regizat de Maren Ade, reprezintă ”un triumf uman, care provoacă ilaritate”. Filmul a atras deja peste 450.000 de spectatori în Germania, după lansarea sa din luna iulie şi a fost distribuit pe plan internaţional în 100 de ţări şi teritorii. În Statele Unite, va fi lansat în decembrie.

Filmul ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2017.

Termenul limită pentru depunerea propunerilor pentru nominalizarea la premiul Oscar la categoria ”cel mai bun film străin” este 3 octombrie 2016. Academia de film americană va anunţa lista filmelor eligibile în cursul lunii octombrie. Nouă pelicule finaliste pentru o nominalizare, selectate din câteva zeci de propuneri, vor fi anunţate pe 17 ianuarie 2017, în timp ce titlurile celor cinci finaliste vor fi anunţate cu nominalizările la celelalte categorii, pe 24 ianuarie 2017. Câştigătorii tuturor categoriilor vor fi anunţaţi la cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Oscar, ce va avea loc pe 26 februarie 2017.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite