Stalinism, „artă pentru popor“ şi „anatomia restaurării“, la Muzeul Naţional de Artă

Stalinism, „artă pentru popor“ şi „anatomia restaurării“, la Muzeul Naţional de Artă

Afişul expoziţiei „Artă pentru popor?“

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o suită de evenimente prilejuite de expoziţiile temporare „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965“ şi „Anatomia restaurării“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Joi 26 ianuarie ora 16.30 Profesor Universitar Dr. Augustin Ioan susţine conferinţa Stalinism: strategii de exit. Plecând de la documente de partid care au marcat despărţirea de stalinism în marea ţară a socialismului biruitor şi urmările pe care le-au avut acestea asupra arhitecturii din unele ţări satelit, inclusiv din România, Augustin Ioan va explora legătura dintre baza ideologică a arhitecturii „pentru popor” şi modernismul limbajului plastic afişat de noile clădiri.

„Dedicată realismului socialist, expoziţia  „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” analizează traseul plasticii româneşti în perioada de început a orânduirii comuniste în ţara noastră. Ea punctează momente care au marcat decisiv stilistica primilor ani şi urmăreşte metamorfoza survenită într-o vreme în care arta plastică a reprezentat pentru aparatul de stat o metodă eficientă de alfabetizare (astăzi am spune probabil de „îndoctrinare”) vizuală a cetăţeanului. Imagini recurente au participat prin forţa lor de persuasiune la construirea viziunii comuniste asupra lumii“, afirmă organizatorii.

Sâmbătă 28 ianuarie ora 11 Raluca Căşaru, restaurator, prezintă De la fibra textilă în laboratorul de restaurare, o incursiune în lumea materialelor şi a tehnicilor folosite atât în procesul de realizare a diferitelor obiecte textile cât şi în cel de restaurare. Fragile şi totuşi incredibil de rezistente, parcurgând un drum lung, presărat cu nenumărate etape, obiectele textile din expoziţie sunt depozitare ale unor istorii fascinante.

Expoziţia „Anatomia restaurării”  reuneşte 80 de lucrări restaurate în ultimele patru decenii. Ilustrative pentru toate genurile artistice, de la pictură, sculptură, grafică, la textile şi arte decorative europene şi orientale, ele aduc în prim plan importanţa restaurării atât în viaţa muzeului în general cât şi în cea a fiecărei opere de artă în parte. Tururi ghidate şi prezentări susţinute de specialiştii diferitelor laboratoare familiarizează publicul cu diversele etape parcurse în procesul de restaurare, de la investigaţii premergătoare până la redobândirea aspectului originar.

Expoziţiile „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” şi „Anatomia restaurării” pot fi vizitate până pe 2 aprilie 2017.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările