Soţia filosofului Mihai Şora a postat un mesaj neliniştitor pe Facebook: „Pozitivi, amândoi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Şora şi Luiza  s-au căsătorit în 2014     FOTO: Mediafax
Mihai Şora şi Luiza  s-au căsătorit în 2014     FOTO: Mediafax

Soţia filosofului Mihai Şora, Luiza Şora, a postat, marţi, pe Facebook un mesaj ambiguu: "Pozitivi, amândoi".  Rândurile au fost interpretate, în contextul epidemiei de coronavirus, drept un anunţ că atât ea, cât şi soţul său ar fi fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cele peste 540 de comentarii conţin urări de sănătate, dar şi de revoltă faţă de ambiguitatea postării.

”Pozitivi, amândoi. Şi doar Dumnezeu, în mare mila Sa”, a scris Luiza Şora pe Facebook. După ce a postat aceste rânduri, marţi la prânz, Luiza Şora nu a mai răspuns în următoarele ore la telefon şi la niciun mesaj, lăsând în suspans pe toată lumea cu adevărat îngrijorată de starea lui Mihai Şora, în vârstă de 103 de ani.

În toate cele peste 540 de comentarii şi 230 de distribuiri ale postării de până la această oră, soţilor Şora li se urează sănătate, unii interpretând însă că anunţul se referă, figurativ, la starea de spirit "pozitivă" a amândurora şi nu la sensul propriu, de sănătate, de rezultat al testului la COVID-19.

În dimineaţa zilei de marţi, filosoful Mihai Şora nu dădea semne că ar avea probleme de sănătate: el anunţa, tot pe Facebook, pe pagina sa de astă dată, că a venit iarna, că aduce ghivecele de flori din blacon în casă şi că se retrage ”la citit şi desenat”.

”A venit iarna. Văd o pojghiţă de zăpadă pe acoperişul caselor: avea, aşadar, dreptate copacul de sub fereastră să aştepte cuminte şi să nu înflorească. 18 grade în cameră. Într-o vreme, în anii ceauşismului, eram meşter în instalaţii din perne, pături şi ţoluri perfect îmbinate în jurul biroului; gândul meu pios se îndrepta, de fiecare dată, către poporul eschimos, de la care am învăţat alcătuirea culcuşului. Merg acum să aduc ghivecele din balcon în casă, iar apoi, cu permisiunea dumneavoastră, mă retrag în micul meu iglu, la citit şi desenat”, a scris filosoful. În ultimele zile, filosoful a avut mai multe postări în care îndemna oamenii să stea în casă.

Filosoful Mihai Şora s-a căsătorit, în 2014, la vârsta de 98 de ani, cu Luiza Palanciuc, care avea atunci 42 de ani.

Mihai Şora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, la Ianova, în judeţul Timiş. Este un filosof şi eseist român, iar din 24 octombrie 2012 este membru de onoare al Academiei Române, potrivit ziuaveche.ro.

A studiat filosofia la Universitatea din Bucureşti (1934 - 1938), unde i-a avut ca profesori, printre alţii, pe Nae Ionescu şi Mircea Vulcănescu. A studiat şi la Paris, ca bursier al Guvernului Franţei,

A fost cercetător stagiar la Centre National de la Recherche Scientifique, Paris, între 1945 şi 1948, şi a revenit în ţară în toamna anului 1948. A lucrat ca referent de specialitate la Ministerul de Externe (1948 - 1951), apoi ca şef de secţie la Editura pentru limbi străine (între 1951 şi 1954) şi redactor-şef la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă (1954 - 1969), unde are meritul de a fi fondatorul noii serii BPT (Biblioteca Pentru Toţi).

Luiza Palanciuc, soţia sa, este poetă, eseistă şi traducătoare. Mihai Şora a mai fost căsătorit, timp de 72 de ani, cu scriitoarea Mariana Şora. Aceasta a murit în 2011, la vârsta de 94 de ani. Din prima căsnicie, filosoful Mihai Şora are trei copii: Sanda, Andrei şi Tom.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite