Soprana Valentina Naforniţă cântă la Londra pentru Ziua Naţională a României.  Seria de manifestări din străinătate, organizate de ICR

Soprana Valentina Naforniţă cântă la Londra pentru Ziua Naţională a României.  Seria de manifestări din străinătate, organizate de ICR

Soprana Valentina Naforniţă va susţine la ICR Londra un concert dedicat Zilei Naţional în cadrul "Seriei Concertelor Enescu"

Mai multe manifestări culturale - expoziţii, concerte - sunt organizate în această perioadă, cu ocazia Zilei Naţionale, de reprezentanţele Institutului Cultural Român (ICR) în străinătate, în colaborare cu Misiunile diplomatice ale României.

În cadrul "Seriei Concertelor Enescu", ICR Londra oferă publicului, pe 2 decembrie, recitalul extraordinar al sopranei Valentina Naforniţă, dedicat Zilei Naţionale, iar Accademia di Romania din Roma propune, în aceeaşi zi, un concert tradiţional de colinde "Armonii de Crăciun", susţinut de grupul vocal Arpeggio&Roua şi invitaţii săi.

 ICR va organiza, cu ocazia Zilei Naţionale, un concert extraordinar susţinut de Maxim Quartet. Evenimentul va avea loc pe 8 decembrie, la Sala Bizantină a Palatului Béhague, reşedinţa ambasadorului României în Republica Franceză.

ICR Chişinău marchează Ziua Naţională printr-un concert extraordinar de muzică clasică, organizat, marţi, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, care este susţinut de Orchestra Naţională de Cameră, sub bagheta maestrului Cristian Florea, şi de celebrul violonist român Alexandru Tomescu.

Un alt eveniment organizat de ICR Chişinău cu acest prilej este concertul "Sub Zodia Mariei", în data de 5 decembrie, care va avea loc la Teatrul Naţional "Satiricus I.L.Caragiale", fiind susţinut de Maria Gheorghiu (Gorghiu).

ICR "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul organizează o serie de concerte susţinute de Ansamblul Cununa Carpaţilor la Edirne, Ankara şi Istanbul, pe 27, 29 noiembrie şi pe 1 decembrie.

 ICR Viena şi Ambasada României în Republica Slovacă marchează Ziua Naţională a României printr-un concert extraordinar al artistului şi dirijorului Nicolae Voiculeţ (nai) alături de Klaus Dieter Untch (orgă) şi Orchestra România, pe 1 decembrie, la Sala Oglinzilor de la Palatul Primatului din Bratislava.

ICR Stockholm, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, organizează marţi un concert susţinut de Cvartetul Contempo la Sala Grunewald a Filarmonicii din Stockholm.

De asemenea, ICR Lisabona sărbătoreşte importantul eveniment prin prezentarea colecţiei "Zestrea" by Liliana Ţuroiu. Evenimentul va cuprinde prezentarea unei părţi din colecţie în cadrul recepţiei organizate de Ambasada României în Republica Portugheză, în data de 30 noiembrie, la Teatrul Thalia din Lisabona, iar pe 2 decembrie va avea loc vernisajul expoziţiei, care va fi deschisă până la 12 decembrie. Totodată, ICR Lisabona continuă seria evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României prin organizarea unei serii de concerte ale grupului Vivarte, în perioada 2 — 6 decembrie.

 ICR Bruxelles organizează trei evenimente menite să puncteze Ziua Naţională a României, ICR susţinând, în perioada 2 — 4 decembrie, turneul Corului de Copii şi Tineret "Symbol" al Patriarhiei Române la Bruxelles şi la Anvers. Tot pe 2 decembrie va avea loc vernisajul Bienalei Internaţionale de Sticlă, la Haacht/ Belgia, expoziţia fiind deschisă până pe 11 decembrie. Totodată, în perioada 29 noiembrie — 1 decembrie, ICR Bruxelles organizează două concerte la Luxemburg şi la Haga, susţinute de Maria Gheorghiu şi Cătălin Milea.

ICR Tel Aviv organizează pe 30 noiembrie un concert de muzică populară românească din zona Munteniei, cu ocazia celebrării Zilei Naţionale, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, la Muzeul de Artă din Tel Aviv.

ICR Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, sărbătoreşte Ziua Naţională printr-un eveniment care cuprinde momente muzicale susţinute de violonista Clara Cernat, un alt proiect al ICR Madrid, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Obatala din Coslada, fiind expoziţia "Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale'' — Fotografii de Florin Andreescu, care va fi expusă la Centrul Civic "El Cerro" din Coslada, până pe 20 decembrie.

Ziua Naţională este marcată şi de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) din Veneţia prin realizarea expoziţiei Abel de George Mircea în Noua Galerie. Deschisă în perioada 1 — 21 decembrie, aceasta include aproximativ 20 de picturi realizate de artist între 2006 şi 2015.

 ICR Beijing va organiza, marţi, la sediu, vernisajul expoziţiei de fotografie "România prin imagini", iar pe 2 şi 5 decembrie — două recitaluri de pian şi fagot susţinute de muzicienii români Ilinca Dumitrescu şi Vasile Macovei.

ICR Praga organizează, pe 4 decembrie, un concert extraordinar Nicolae Voiculeţ pe scena din Piaţa Ceasului Astronomic (Staromestske Namesti) din Praga, iar ICR New York sărbătoreşte evenimentul prin trei concerte, din programul "Duelul viorilor", susţinute de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, acompaniaţi de pianistul Horia Mihail, în datele de 2 decembrie, la Weill Recital Hall, în cadrul Carnegie Hall, New York, şi respectiv 5 decembrie, la Kennedy Center for the Performing Arts, Washington DC.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările