VIDEO Soprana Alexandra Coman: „Vreau să dansez în «Salomeea»“

VIDEO Soprana Alexandra Coman: „Vreau să dansez în «Salomeea»“

Soprana Alexandra Coman, la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Alexandra Coman, soprana care a cântat alături de personalităţi precum Placido Domingo sau José Carerras, a vorbit la Adevărul Live despre parcursul său muzical, precum şi despre învăţăturile pe care i le-a transmis Luciano Pavarotti. Pe 15 noiembrie, soprana va concerta la Opera Naţională, în cadrul Festivalului „Viaţa e frumoasă!“ (7-17 noiembrie), alături de tenorul spaniol Enrique Ferrer, iar dirijor este rusul Andrey Alekseev.

Soprana Alexandra Coman a cântat pe mari scene internaţionale şi, cu toate acestea, ne-a mărturisit că este mai emoţionată atunci când susţine un spectacol în faţa unui număr mic de oameni. „Oriunde aş cânta, responsabilitatea este la fel de mare. Cânt pentru 10 oameni sau pentru 50.000 de persoane, însă este aceeaşi implicare. Ba chiar am emoţii mai mari atunci când cânt pentru mai puţini oameni“, a spus Alexandra Coman. 

Experienţa spectacolelor internaţionale şi a colegilor de scenă renumiţi – ca Placido Domingo sau José Carerras – nu i-au ştirbit iubirea faţă de ţara natală, locul unde Alexandra Coman se simte cel mai bine. „Sunt foarte legată de ţara mea. Am avut multe propuneri interesante de a pleca în străinătate, dar eu mă simt foarte bine acasă. Totuşi, sunt nume mari, care au locuit în România şi care nu au reusit să facă nişte cariere foarte mari tocmai pentru că s-au rupt mereu de circuitul internaţional“, a recunoscut soprana. „Succesul din România nu te duce mai departe. Aici cânţi, a fost frumos şi a trecut. Asta este problema. Sperăm că acum, cu noua direcţie de la Opera Naţională Bucureşti, se vor schimba lucrurile“, a spus soprana. 

Alexandra Coman a început să studieze vioara, a continuat cu pianul, însă a fost mai atrasă de operă, pe care a studiat-o la Viena. „După doi ani la Viena m-am întors în România, fiindcă aici sunt profesori mult mai buni. Sau cel puţin au fost. Experienţa de la Viena m-a ajutat în modul meu de dezvoltare ca adolescent. Oricum, meseria asta presupune un studiu permanent, până la pensie“, a punctat soprana. 

Avantajul unui aspect fizic plăcut este că primeşti roluri mai uşor. Dezavantajul este că trebuie să munceşti mai mult ca să capeţi credibilitate.

În perioada studenţiei, Alexandra Coman l-a avut ca profesor pe Luciano Pavarotti, preţ de două săptămâni, la un masterclass susţinut în Italia. „Pavarotti era un bonom, îţi dădea încredere în tine, avea un mod extraordinar de a pune problema, fără să jignească.“. 

Alexandra Coman se preocupă să-şi apropie cât mai mult personajele pe care le interprezează. „Chiar dacă nu am suficiente date, eu îmi conturez personajul prin prisma mea, îmi imaginez cum doarme, cum mănâncă şi cum sărută. Iar aceste lucruri nu le găseşti în libret. Când eram la liceu, la Viena, ţin minte că studiam Kafka şi ni se dădea doar finalul, lăsându-ne să ne imaginăm cum s-a ajuns acolo“. 

„Placido Domingo este cel mai sociabil om“

Întrebată care a fost personajul care a provocat-o cel mai mult până în prezent, soprana a vorbit despre un rol pe care şi-ar dori să-l facă. „Mă provoacă un personaj pe care nu l-am interpretat încă: «Salomeea», a lui Richard Strauss. Asta va fi provocarea vieţii mele. Acolo sunt şi momente coregrafice, pe care le interpretează de obicei o balerină. Îmi doresc să dansez eu“, a mărturisit Alexandra Coman, care se pregăteşte intens în acest sens, practicând aproximativ o oră şi jumătate de sport în fiecare zi. 

Un lucru lesne de observat la Alexandra Coman este frumuseţea sa. Însă cum i-a influenţat acest aspect cariera? „Avantajul unui aspect fizic plăcut este că primeşti roluri mai uşor. Dezavantajul este că trebuie să munceşti mai mult ca să capeţi credibilitate. În afară de asta, stârneşti multe invidii, multe răutăţi. Eu n-am avut invidii faţă de nimeni şi cred că tocmai de aceea am atras energii pozitive în viaţa mea“, a spus Alexandra Coman. Vorbind tot despre frumuseţe, soprana a rememorat un moment amuzant dintre cele trei mari voci masculine cunoscute la nivel internaţional: Lucian Pavarotti, Placido Domingo şi Jose Carreras. „Într-o discuţie a lor, Pavarotii le spunea celorlalţi: Poate că voi cântaţi bine, dar eu sunt cel mai frumos!“.

Soprana a vorbit cu drag despre Placido Domingo, cunoscutul tenor spaniol alături de care a susţinut mai multe concerte. „Placido Domingo este cel mai sociabil om pe care îl puteţi cunoaşte. În plus, el s-a preocupat ca sonorizarea să fie egală şi la mine, şi nu cum făceau alţii, care dădeau microfonul meu mai încet pentru a se auzi ei mai puternic“, a povestit Alexandra Coman. 

 

  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: