„Soldaţii. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic,  în competiţia Bright Future a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam VIDEO

„Soldaţii.
Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic,  în competiţia Bright Future a Festivalului
Internaţional de Film de la Rotterdam VIDEO

„Soldaţii.Poveste din Ferentari”

„Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a fost selectat în competiţia Bright Future a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, care va avea loc în perioada 24 ianuarie - 4 februarie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmul, o coproducţie România - Serbia, va concura cu 47 de pelicule din ţări ca Statele Unite, Germania, Suedia şi Franţa pentru premiul în valoare de 10.000 de euro al secţiunii dedicate tinerilor cineaşti.

Lungmetrajul, adaptare liberă a romanului omonim scris de Adrian Schiop şi apărut la editura Polirom în 2013, va fi lansat în cinematografele româneşti luna viitoare, pe 2 februarie, după cum informează un comunicat de presă.

Filmul - care a avut premiera mondială în 2017 în cadrul secţiunii „Discovery” a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto şi pe cea europeană în competiţia oficială a Festivalului de la San Sebastián, unde a fost recompensat cu o menţiune specială a juriului Premios Sebastiane - spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele.

Acolo, îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul.

Pelicula a mai fost selectată în competiţii ale Filmfest Hamburg, Central and Eastern European Film Festival Luxemburg (CinEast), Reykjavik International Film Festival şi CPH PIX. În octombrie 2017, ea a fost recompensată cu Prix Découverte la cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur.

Presa internaţională de specialitate l-a considerat un debut „în forţă”, „un excelent moment al cinematografiei româneşti”. Ziarul El Mundo a titrat că „Soldaţii. Poveste din Ferentari” este sincer şi îndrăzneţ. „Contează nu atât de mult partea dură care se vede, ci delicateţea care se intuieşte. Aici camera de filmat a lui Mladenovic ridică un univers. Este vorba despre o lume murdară care, aşa cum este de imaginat, lasă urme. De neşters”.

Scenariul este semnat de Ivana Mladenovic şi Adrian Schiop, imaginea – de Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, costumele – de Maria Pitea, de scenografie a fost responsabil Adrian Cristea, iar de machiaj – Maria Andreescu. 

Producători sunt Ada Solomon, Jelena Mitrovic (Serbia), Cassandre Warnauts şi Jean Yves Roubin (Belgia).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările