„Soldaţii. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic,  în competiţia Bright Future a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam VIDEO

„Soldaţii.
Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic,  în competiţia Bright Future a Festivalului
Internaţional de Film de la Rotterdam VIDEO

„Soldaţii.Poveste din Ferentari”

„Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a fost selectat în competiţia Bright Future a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, care va avea loc în perioada 24 ianuarie - 4 februarie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmul, o coproducţie România - Serbia, va concura cu 47 de pelicule din ţări ca Statele Unite, Germania, Suedia şi Franţa pentru premiul în valoare de 10.000 de euro al secţiunii dedicate tinerilor cineaşti.

Lungmetrajul, adaptare liberă a romanului omonim scris de Adrian Schiop şi apărut la editura Polirom în 2013, va fi lansat în cinematografele româneşti luna viitoare, pe 2 februarie, după cum informează un comunicat de presă.

Filmul - care a avut premiera mondială în 2017 în cadrul secţiunii „Discovery” a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto şi pe cea europeană în competiţia oficială a Festivalului de la San Sebastián, unde a fost recompensat cu o menţiune specială a juriului Premios Sebastiane - spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele.

Acolo, îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul.

Pelicula a mai fost selectată în competiţii ale Filmfest Hamburg, Central and Eastern European Film Festival Luxemburg (CinEast), Reykjavik International Film Festival şi CPH PIX. În octombrie 2017, ea a fost recompensată cu Prix Découverte la cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur.

Presa internaţională de specialitate l-a considerat un debut „în forţă”, „un excelent moment al cinematografiei româneşti”. Ziarul El Mundo a titrat că „Soldaţii. Poveste din Ferentari” este sincer şi îndrăzneţ. „Contează nu atât de mult partea dură care se vede, ci delicateţea care se intuieşte. Aici camera de filmat a lui Mladenovic ridică un univers. Este vorba despre o lume murdară care, aşa cum este de imaginat, lasă urme. De neşters”.

Scenariul este semnat de Ivana Mladenovic şi Adrian Schiop, imaginea – de Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, costumele – de Maria Pitea, de scenografie a fost responsabil Adrian Cristea, iar de machiaj – Maria Andreescu. 

Producători sunt Ada Solomon, Jelena Mitrovic (Serbia), Cassandre Warnauts şi Jean Yves Roubin (Belgia).

 

citeste totul despre: