Silviu Purcărete şi Adrian Enescu, printre laureaţii premiilor Academiei Române

Silviu Purcărete şi Adrian Enescu, printre laureaţii premiilor Academiei Române

Regizorul Silviu Purcărete, apreciat de Academia Română

Regizorul de teatru şi operă Silviu Purcărete şi muzicianul şi compozitorul Adrian Enescu se numără printre laureaţii premiilor Academiei Române pentru anul 2012, care au fost decernate vineri, în şedinţa solemnă a Adunării Generale a Academiei Române.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premiile Academiei Române sunt acordate oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară şi din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti.

Astfel, la categoria "Filologie şi literatură" au fost acordate mai multe premii, Simona Sora fiind laureata trofeului "Ion Creangă", pentru volumul "Hotel universal".

La categoria "Filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie" au fost acordate, printre altele, premiile "Constantin Rădulescu-Motru", pentru "Arhitectura luminii. Iniţiere în semiotica formelor sacre" -

Aritia D. Poenaru, şi "Mircea Florian", pentru "Cultura recunoaşterii şi securitatea umană" - Anton Carpinschi.

Totodată, au fost acordate premii şi la categoria "Arte, arhitectură, audiovizual. Astfel, Adrian Enescu a primit premiul "George Enescu" - în domeniul creaţiei muzicale, pentru "Breakfast. Music for solo viola", iar Silviu Purcărete a luat premiul "Aristizza Romanescu" - în domeniul artelor spectacolului, pentru "Conu Leonida faţă cu reacţiunea", de I. L. Caragiale.

"Un premiu din partea Academiei Române este deosebit de onorant. Premiul pe care mi-l oferiţi astăzi mă onorează. Un premiu care poartă numele unei fermecătoare stele a scenei româneşti nu poate decât să bucure şi să emoţioneze. Sunt bucuros şi emoţionat. Vă mulţumesc. Daţi-mi voie să adresez felicitări calde tuturor ce se bucură astăzi de un premiu din partea dumneavoastră şi, odată cu mulţumirile mele, să urez înalte reuşite Academiei Române", a fost declaraţia lui Silviu Purcărete, transmisă din Germania.

De asemenea, au fost acordate premii speciale pentru anul 2014. Astfel, premiul special acordat de Preşedinţia României "Meritul Cultural în grad de Ofiţer" a fost acordat Institutului de istoria artei "George Oprescu". Diploma Meritul Academic a revenit Institutului de Geografie al Academiei Române - Bucureşti, Institutului de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" al Academiei Române - Iaşi cu prilejul sărbătoririi a 65 de ani de la înfiinţare, Centrului de Chimie Organică "Costin D. Neniţescu" al Academiei Române - Bucureşti, cu prilejul sărbătoririi a 65 de ani de la înfiinţare, profesorului Vasile Sebastian Dâncu, directorul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, şi Marinei Ileana Sabados, secretar ştiinţific la Institutul de Istoria Artei "George Oprescu".

Din totalul celor 75 de premii propuse, pentru anul 2012 au fost atribuite 62, pentru 14 domenii. Fiecare premiu poartă numele unei personalităţi ilustre din domeniul creaţiei ştiinţifice, literare şi artistice româneşti.

Lista integrală a premiilor Academiei Române pentru anul 2012 va fi afişată pe site-ul oficial, la adresa academiaromana.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările