Articol publicitar

Serile Filmului Românesc 2016: Iaşul a devenit capitala filmului românesc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

S-a încheiat a VII-a ediţie a Festivalului „Serile Filmului Românesc”. Ediţia din acest an a adunat la Iaşi peste 60 de invitaţi din lumea cinematografiei şi peste 30 de producţii româneşti consacrate, noi, premiate, apreciate, de artă.

În cadrul proiecţiilor care au avut loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, la Casa de Cultură a Studenţilor, la Galeriile Pod-Pogor, în Grădina Palas, la Teatrul Luceafărul, Ateneul Tătăraşi şi Sala Teatru3, au participat mii de cinefili.

Ediţia din acest an i-a fost dedicată actorului Mircea Diaconu, ca un gest de recunoştinţă pentru toate rolurile pe care le are în cinematografia românească, alături de regizori şi colegi de platou, care au marcat generaţii la rând. Pe 6 mai, în Sala Teatru 3 , în cadrul Galei Aniversare de 40 de ani a filmului „Mere Roşii”, Mircea Diaconu a fost decernat cu Trofeul Festivalului Serile Filmului Românesc, precum şi un premiu acordat de Uniunea Cineaştilor din România.

Premii şi recunoştinţă pentru valorile cinematografiei la Iaşi

Mircea Diaconu: „Sunt diplome, recunoaşteri (...) Întotdeauna când revăd un film dintre cele vechi rememorez întâmplări, situaţii, au fost vremuri extraordinare, clipe, şi profesionale şi umane, de pus în ramă". (SFR, via Agerpres)

De asemenea, actorul a primit o distincţie din partea Institutului Cultural Român şi Premiul „Pro Amicitia-Pro Fidelitate” din partea autorităţilor ieşene. În cadrul Galei Filmului „Mere Roşii” a fost acordat şi un premiu IN MEMORIAM Alexandru Tatos, pe care l-a primit soţia regretatului regizor – doamna Liana Tatos. Au fost prezentate şi câteva fragmente din jurnalul regizorului, jurnal pe care îl ţinea în timpul filmărilor epntru „Mere Roşii”.

SFR 2016: O ediţie ajunsă la maturitate

De-a lungul celor cinci zile de festival, la Iaşi au fost proiectate filme româneşti, la finalul cărora au venit invitaţii speciali pentru a participa la discuţii cu cinefilii. Expoziţiile, concertele, dezbaterile, secţiunea de documentare, prezentările altor festivaluri româneşti cu specific cinematografic, lansările de carte, filmul pentru copii – toate au fost nota unei ediţii extinse, a unei ediţii-experiment, după şase ani de „fundamentare”. Un eveniment inedit în acest an a fost vizionarea filmelor de pe VHS, dublate de vocea Irinei-Margareta Nistor, eveniment care a avut loc în Galeriile Pod-Pogor şi care s-a bucurat de participarea ieşenilor nostalgici, precum şi a tinerilor, care au aflat despre cum se puteau viziona filem străine în comunism, despre cât de greu se făcea rost de un film bun pentru a putea fi văzut „măcar pe ascuns”.

Emoţie, filme româneşti şi invitaţi valoroşi

„Mărturisesc, ori de câte ori aud sau văd vreun gest cultural în lumea de azi, care aleargă, strigă, pretinde, face rost, împinge, adună, pierde, ţepuieşte, zgârie, atacă, minte, trădează... şi nu am enumerat decât o parte dintre talentele zilelor noastre, care pentru unii sunt primele din viaţă, pentru alţii, împlinire şi carieră, iar pentru ceva mai puţini din ce în ce mai puţini, vă daţi seama că despre unii ca mine vorbesc, sunt fericit!”, a declarat Mircea Diaconu pentru Serile Filmului Românesc.  

Andrei GIURGIA, directorul Festivalului SFR: Ediţia din acest an poate fi caracterizată de două sintagme: Experiment şi Maturitatate. Am invitat ieşenii la o ediţie plină de noutăţi cinematografice, precum şi la vizionări ale unor producţii ieşite demult de pe marile ecrane. Iaşul are nevoie de Festivalul SFR, Iaşul a devenit capitala filmului românesc!

Regalitatea, sărbătorită la Serile Filmului Românesc 2016

Pe 7 mai, în parteneriat cu Ateneul Tătăraşi, a fost proiectat filmul documentar-interviu despre Regele Mihai I al României – „Regele Mihai I, Nimic fără Dumnezeu”. Documentarul este realizat de Cristina Ţopescu, iar după vizionare, Irina-Margareta Nistor a povestit cu ieşenii despre Regalitate şi despre importanţa Regelui Mihai I pentru societatea românească. La sfârşitul discuţiilor s-a auzit un „Trăiască Regele!” emoţionant.

Parteneri

Ediţia a VII-a a Festivalului Serile Filmului Românesc a fost susţinută şi promovată de parteneri de încredere, pot fi consultaţi aici.

Resurse online:

Mesajele video ale invitaţilor, precum şi video-urile din timpul festivalului vor putea fi urmărite pe

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite