SERIAL Artişti care au spart convenţiile.  Soprana Nino Machaidze, supranumită  „Angelina Jolie a operei“ VIDEO

SERIAL Artişti care au spart convenţiile.  Soprana Nino Machaidze, supranumită  „Angelina Jolie a operei“ VIDEO

Nino Machaidze, denumită şi Angelina Jolie a operei                                                           FOTO: cbw.ge

Nino Machaidze este o soprană georgiană care a devenit rapid una dintre senzaţiile operei după succesul pe care îl înregistra la numai 25 de ani, la Festivalul de la Salzburg, în rolul Julietei. A fost poreclită Angelina Jolie a operei datorită ochilor verzi şi buzelor cărnoase. În ciuda succesului de care se bucură, soprana a rămas cu picioarele pe pământ, păstrând discreţia, dar muncind în continuare pentru a deveni un artist complet.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nino Machaidze s-a născut în Tbilisi, Georgia, în 1983. A luat lecţii de pian încă de la vârsta de opt ani, iar la 17 ani, câştiga pe tărâmurile natale, primul său premiu pentru voce. Începând de la vârsta de 22 de ani, din 2000 până în 2005, Machaidze a cântat pe scena teatrului de operă şi ballet Paliashvili, în rolul Zerlinei în „Don Giovanni”, în cel al Norinei „Don Pasquale”, respectiv în cel al Gildei în „Rigoletto”.

În 2005, Machaidze (34 de ani) a fost admisă la Academia Teatrului Scala din Milano. În 2007, juca rolul Mariei în „La Fille du Regiment” a lui Donizetti, iar la scurt timp, debuta la Teatrul de Operă din Roma, în acelaşi rol.

Un succes internaţional rapid

Tânăra cântăreaţă a devenit o senzaţie a operei peste noapte, după ce a debutat la Festivalul de la Salzburg din 2008, în „Romeo şi Julieta” a lui Gounod, alături de Rolando Villazon, după cum scrie The Guardian. Uluitor în ceea ce îi priveşte rolul, nu a fost doar prestaţia sa, ci faptul că a avut timp să se pregătească doar o singură lună, venind ca înlocuitoare pentru Anna Netrebko, cântăreaţă ce rămăsese însărcinată. Prestaţia sa a fost apreciată de public prin aplauze lungi, iar criticii au lăudat-o de asemenea. 

                                                                        Machaidze în rolul Julietei (Foto: intermezzo.typepa)

„Nu se străduieşte niciodată să fie prea vocală sau să se prezinte cu un act de cabotin- iar abordarea ei subtilă atrage spectatorul. Are abilităţile adecvate pentru numărul său de deschidere cu aspectele de coloratură şi cu deplinătatea vocii pentru evidenţierea rolului... Unii poate că ar vrea o Julietă mai exuberantă şi mai tragică, dar pentru mulţi, abordarea fermă a lui Machiadze le va câştiga inimile într-un mod mai sincer”, scria operatoday despre spectacol. 

Din acel moment, Machaidze a fost invitată pentru diverse debuturi pe marile scene din întreaga lume (Opera Metropolitană, Opera de stat din Berli, Teatro del Liceu din Barcelona sau Opera din Paris), după cum informează laopera.org.

Lăudată de vicepreşedintele SUA

Conform unui articol din 2015 al georgianjournal.ge, Nino Machaidze a fost inclusă în top 10 al celor mai frumoase cântăreţe de operă al revistei ”Opera World”.

„Dacă mi-aş fi făcut jobul atât de bine pe cât o faci tu, aş fi devenit preşedinte”, i-a spus la un moment dat  Joe Biden sopranei după ce a auzit-o cântând, vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, citat de aceeaşi publicaţie.

Nino Machaidze preferă rolurile mature, considerând că acest lucru se întâmplă datorită vârstei. Într-un interviu acordat iteatridellest.com, în urmă cu doi ani, aceasta povestea că a jucat destule Gilde şi Juliete, fiind pregătită pentru personaje mai complicate, mai tragice.

„Momentele mele preferate din operă sunt exact acelea- cele mai dramatice părţi”, spunea Machaidze pentru publicaţia italiană.

(Foto: rferl.org)

Numită de mulţi Angelina Jolie a operei datorită trăsăturilor faciale similare, Nino Machaidze consideră că trăim vremuri în care nu mai există o singură caracteristică importantă, ci unele în care artistul trebuie să fie complet: trebuie să cânte bine, trebuie să aibă prezenţă scenică, trebuie să fie pregătit să îndure toate obstacolele care îi apar în cale, trebuie să arate bine, să fie carismatic.

Un artist complet 

Machaidze întruneşte aceste calităţi şi îşi ştie drumul. Într-un interviu acordat schmopera.com, în luna mai a acestui an, soprana povestea că după mai bine de zece ani în acest domeniu, fericirea pe care o resimte când urcă pe scenă a rămas la fel, iar studiul a rămas şi el o constantă în viaţa sa.

„Cred că o carieră lungă se face spunând „nu”, nu spunând „da” la orice. Chiar şi când sunt spectacole în care vrei foarte mult să cânţi într-un anumit moment şi opere importante ţi le oferă, cu atât mai mult trebuie să spui „nu”. Cu cât mergi mai atent, cu atât mai departe vei ajunge!”, declara în luna mai Machidze pentru schmopera.com.

În prezent, cântăreaţa de operă trăieşte în Milano, unde trăieşte alături de soţul ei, baritonul italian Guido Loconsolo, cu care s-a căsătorit în 2011. 

 Nino Machaidze şi Rolando Villazon în „Romeo şi Julieta”, la Salzburg (2008)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările