Scurtmetrajele ajung printre cărţi - ShortsUP vine la Humanitas Cişmigiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din scurtmetrajul „Fantasticele cărţi zburătoare ale lui Morris Lessmore“ FOTO cinemarx.ro
Scenă din scurtmetrajul „Fantasticele cărţi zburătoare ale lui Morris Lessmore“ FOTO cinemarx.ro

Scurtmetrajele de la ShortsUP vor fi prezentate la librăria Humanitas Cişmigiu din Capitală, între 5 şi 7 august de la ora 19:00.

Pentru trei seri consecutive, filmele scurte vor prinde viaţă acolo unde poveştile sunt la ele acasă. Proiecţiile ShortsUP la librăria Humanitas de la Cişmigiu explorează legătura trainică dintre cinema şi cărţi, deoarece selecţia este formată din scurtmetraje inspirate din literatură, poveşti care vorbesc despre magia cărţilor, dar şi filme scurte care sunt doar o altă formă de ficţiune, construită vizual.

Luni este seara animaţiei, deschisă de filmul „Fantasticele cărţi zburătoare ale lui Morris Lessmore“(regia: William Joyce, Brandon Oldenburg, SUA, 2011), o alegorie plină de umor despre puterea vindecătoare a lecturilor, care a câştigat Oscarul şi alte 14 premii internaţionale. 

Ziua de marţi este dedicată scurtmetrajului românesc, bine reprezentat de „În acvariu“ (regia: Tudor Cristian Jurgiu, România, 2013), pelicula care a adus România pe lista premiilor de la Cannes 2013.

 În seara de miercuri, ficţiunea prinde contur cu filmul „Ca la tine acasă“ (regia: Gautier About, Franta, 2007), un scurtmetraj despre evadările de zi cu zi.

Fiecare seară de film va fi completată de o dezbatere, iar la capătul celor trei zile de proiecţii spectatorii vor afla de la un regizor, un dramaturg, mai mulţi critici de film şi jurnalişti care este relaţia lor cu scurtmetrajul. Printre invitaţi se numără regizorul Cristi Puiu, dramaturgul Vlad Zografi şi criticul de film Ileana Bîrsan.

Serile ShortsUP la librăria Humanitas sunt rezultatul unui parteneriat între ShortsUP şi librăria Humanitas care îşi propune să exploreze legătura dintre literatură şi filme scurte.

ShortsUP este un proiect generat de Asociaţa ORICUM, care aduce în atenţie cele mai valoroase scurtmetraje din lume. În ultimii patru ani, ShortsUP a adus scurtmetrajele în spaţii underground, în aer liber şi în instituţii culturale dedicate artelor conexe cinematografiei. Le-a alăturat cu muzica la Opera Naţională, le-a mixat cu arta la Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi cu teatrul la Teatrul Naţional Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite