Scurtmetraje, animaţii pentru copii şi social trips în selecţia HipTrip Travel Film Festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul de deschidere, „El Clasico“
Imagine din filmul de deschidere, „El Clasico“

HipTrip Travel Film Festival (27-30 octombrie, Cinema Eforie şi Cinemateca Union) este un festival dedicat cinefililor dependenţi de călătorii, precum şi celor care caută inspiraţie pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, prin viziunea cineaştilor care l-au creat.

Joi, la Bucureşti, începe HipTrip Travel Film Festival, singurul festival de film de călătorie din România. Gândit atât pentru iubitorii de cinema cât şi pentru iubitorii de călătorii, festivalul îşi propune să aducă în acelaşi loc poveşti despre oameni şi locuri, poveşti care să inspire şi să încurajeze spectatorii să se transforme din visători în călători.

Gala de deschidere va avea loc joi, 27 octombrie, ora 19,00, la Cinemateca Eforie. In deschidere va rula filmul El Clasico (Coproductie Norvegia-Irak, 2016, 97 min.), propunerea Irakului la Premiile Oscar. La proiectie va participa si regizorul Halkawt Mustafa.

Alan si Shirwan, doi frati cu nanism, traiesc intr-un orasel kurd izolat din Irak. Alan viseaza sa intemeieze o familie alaturi de iubita sa, Gona, dar tatal fetei se opune vehement. Stiind ca tatal Gonei este suporter infocat al echipei de fotbal Real Madrid, Alan si Shirwan se aventureaza intr-o calatorie primejdioasa catre Spania, unde spera sa-l intalneasca pe Cristiano Ronaldo si sa-i daruiasca o pereche de ghete de fotbal facuta de ei.

Filmul este propunerea Irakului pentru Premiile Oscar 2017.

Halkawt Mustafa

Regizorul Halkawt Mustafa va participa la Gala de deschidere

Secţiunea “Social Trip” aduce la Bucureşti filme despre aventuri cu grad ridicat de simţ civic - “Călătorul e adesea cel mai în măsură să observe diferenţele socio-economice dintre oraşe şi regiuni, ţări şi continente, populaţii şi categorii profesionale. Când calitatea de martor e dublată şi de dorinţa de a expune inechităţile, drumul se încarcă de sens şi poate produce o binevenită schimbare”, spune Cătălin Olaru, selecţionerul HipTrip.

Studenţii-furnici / STUDaNTS (Macedonia, 2016, r: Tamara Kotevska) este un documentar despre studenţii din sud-estul Europei care îşi părăsesc căminele pentru a găsi ceva mai bun în Statele Unite.

Evadare din pustiul urban / Urban Escape (Franţa-SUA 2015, r: David de Rueda, Mélanie de Groot van Embden) este o călătorie în părţile abandonate ale Americii, din New York până în San Francisco. Cum ajungi să escaladezi podurile New York-ului? Cum arată un turn de răcire văzut de sus? Unde sunt ascunse silozurile de rachete din America? Cei doi regizori francezi şi-au propus să găsească răspunsul la aceste întrebări şi au plecat într-o călătorie de trei luni de zile de-a lungul Statelor Unite.

Dacă cea la cea de-a doua ediţie HipTrip a propus scurtmetraje româneşti, anul acesta festivalul a inclus în program un calup de scurtmetraje internaţionale din Thailanda, Bolivia, Elveţia, SUA şi multe alte ţări. “Scurtele” alese pe sprânceană respectă nişa festivalului şi îi adaugă o nouă valenţă: pe lângă misiunea de a vă prezenta destinaţii pe care să le (re)descoperiţi, o parte din aceste filme aruncă lumină asupra unor aspecte sociale şi politice ce compun cotidianul global.

Secţiunea de călătorii cinematografice pentru pitici, mămici şi tătici, HipKids, aduce la Cinemateca Eforie filmul Fraţii / Brodre (Norvegia, 2015. Regie: Aslaug Holm), un film pe care Cătălin Olaru l-a comparat cu Boyhood al lui Richard Linklater – “un documentar care îi urmăreşte pe Markus şi Lukas Holm de-a lungul întregii lor copilării, alternând perioadele petrecute acasă şi la şcoală cu vacanţele. Pariul filmului stă în echilibrul pe care Aslaug Holm, regizoarea filmului şi mama celor doi, îl caută între rigoarea pe care o impune munca ei de documentarist şi ambiţiile ei estetice de cineast, respectiv datoriile materne şi reacţiile ei afective la acţiunile mai totdeauna imprevizibile ale celor doi. Din această scindare, rezultă un documentar plin de viaţă şi de poezie, în doze egale”.

Deasemenea, HipTrip Travel Film Festival 2016 le propune micilor călători, cu vârste până la 12 ani, o selecţie de scurtmetraje de animaţie premiate la cele mai renumite festivaluri de profil din lume.

HipTrip
El Clasico
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite