Scriitorul disident Virgil Tănase, întâlnire cu publicul

Scriitorul disident Virgil Tănase, întâlnire cu publicul

Scriitorul şi regizorul Virgil Tănase FOTO: zf.ro

Scriitorul Virgil Tănase va participa, miercuri, de la ora 17.30, la Jockey Club din Bucureşti, la o întânire cu publicul, în cadrul Saloanelor Memoriei Exilului Românesc, un eveniment organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Ştiri pe aceeaşi temă

La dezbatere vor lua cuvântul, pe lângă scriitorul Virgil Tănase, Eugen Simion şi Dinu Zamfirescu, iar tema de discuţie abordată este una mai puţin cunoscută şi cu majore consecinţe în relaţiile externe ale României din ultimii ani de comunism. 

În plus, în cadrul evenimentului de miercuri vor fi proiectate fragmente din documentarul lui Ionuţ Teianu, „Afacerea Tănase. Leapşa pe murite“, urmate de discuţii pe marginea acestui subiect în prezenţa lui Virgil Tănase, Eugen Simion şi Dinu Zamfirescu.

În documentarul „Afacerea Tănase. Leapşa pe murite“ se relevă culisele unei ample acţiuni de spionaj, dublată de răpiri, înscenări şi cu implicarea la nivel înalt a oamenilor din sfera politică: François Mitterrand şi Nicolae Ceauşescu

Filmul documentar este o reconstituire palpitantă a afacerii de spionaj ce a ţinut prima pagină a presei pariziene în vara anului 1982. Personajele principale – disidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, şi spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii.

Virgil Tănase, scriitor şi regizor, s-a stabilit din 1977 în Franţa, unde a făcut parte din disidenţa românească şi a protestat faţă de regimul politic de la Bucureşti. Ca urmare a acţiunilor sale, Virgil Tănase a devenit, alături de scriitorul Paul Goma, ţinta unei încercări de asasinare coordonate de fosta Securitate, În 1982, spionul Matei Pavel Haiducu a fost însărcinit să execute dublul asasinat, însă acesta a ales să se predea serviciului de contraspionaj francez. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările