Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, la Sala Radio

Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, la Sala Radio

Dirijorul Gheorghe Costin FOTO: zilesinopti.ro

Orchestrele şi Corurile Radio România vor participa la Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, eveniment organizat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi de Ministerul Culturii. Directorul artistic va fi compozitorul Dan Dediu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Festivalul se va desfăşura între 19 şi 26 mai 2019, iar în contextul Sezonului România-Franţa, această ediţie va pune accentul pe muzica franceză contemporană şi pe promovarea tinerilor interpreţi şi compozitori români. 

Două concerte speciale din cadrul evenimentului se vor desfăşura pe scena Sălii Radio. Miercuri, 22 mai, la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio va evolua sub bagheta dirijorului olandez Marijn Simons, care a fost apreciat alături de orchestre din Germania ca Filarmonica din Stuttgart, Orchestra Radiodifuziunii din Koln şi Orchestra Simfonică din Nuremberg. 

Alături de Marius Ugureanu, la violă, publicul va asculta o lucrare semnată chiar de dirijorul olandez: Chamber Symphony No.1 pentru orchestră de coarde, dar şi o compoziţie inedită pentru România: Bernard Cavanna - Geek Bagatelles pentru cor de smartphone-uri şi orchestră, ambele fiind interpretate pentru prima oară în ţara noastră. Cea de-a doua lucrare are la bază o tehnologie de vârf dezvoltată la centrul Grame din Lyon, iar Martin Malatray va fi apreciat de publicul român în ipostaza de dirijor al corului de smartphone-uri. 

De asemenea, acelaşi concert va prilejui întâlnirea publicului cu creaţii semnate de compozitori români: Doina Rotaru - Nymphea pentru orchestră de cameră şi Vlad Maistorovici - Icarus Torso - Studiu de concert pentru violă şi orchestră, cele două fiind interpretate în primă audiţie. 

Vineri, 24 mai, la 19.00, sub conducerea muzicală a dirijorului Gheorghe Costin, Orchestra Naţională Radio, alături de Corul Academic Radio, va aduce creaţia contemporană în faţa publicului, prin Maia Ciobanu: Concert pentru trombon şi orchestră, Christian Alexandru Petrescu: Trei poeme pentru mezzosoprană şi orchestră,  Adrian Iorgulescu: Răscruce de timp – cantată pentru cor şi orchestră sau Călin Ioachimescu: Concert pentru violoncel şi orchestră, primele trei fiind de asemenea interpretate în premieră. Concertul se va derula cu participarea soliştilor Barrie Webb – trombon, Mircea Marian – violoncel şi Andreea  Iftimescu – mezzosoprană.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: