Săptămâna Filmului Maghiar are loc între 11 şi 18 noiembrie, la Muzeul Ţăranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna Filmului Maghiar, care va prezenta cele mai noi pelicule realizate de cineaşti maghiari, are loc între 11 şi 18 noiembrie la studioul "Horia Bernea" al Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Potrivit Institutului Balassi-Institutul Maghiar din Bucureşti, în cadrul evenimentului se vor proiecta şapte lungmetraje, şase documentare, patru selecţii de scurt-metraje. Programul SFM conţine două proiecţii pentru copii, două concerte jazz şi vernisajul expoziţiei "Film/ Design/ Costume".

În prima zi a Săptămânii Filmului Maghiar va fi expoziţia "Film/ Design/ Costume", care prezintă un gen artistic de obicei neglijat, dar fără de care nu există filmul ca artă: designul de costume. În cadrul expoziţiei vor fi lucrările celui mai prolific proiectant de costume din cinematografia maghiară de astăzi, Bárdosi Ibolya, realizate pentru trei filme.

Vernisajul expoziţiei va fi urmată de concertul Gyárfás-Premecz Organ Trió, un trio cu o structură inedită: chitară, orgă Hammond, tobe.

Duminică, 11 noiembrie la Institutul Balassi va cânta tânărul Premecz Mátyás la orga Hammond B-3, la tobe va fi Jeszenszky György, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai breslei, profesor de percuţie-jazz la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc, Facultatea de Jazz, iar la chitară - muzicianul maghiar, cunoscut şi la Bucureşti, Gyárfás István.

Dintre cele patru filme de lungmetraj din cadrul programului SFM din acest an, două sunt debuturi regizoriale: "Valea florilor", de Csuja László, proiectat pe 15 noiembrie, şi parodia "Lajkó - Ţigan în spaţiu", regizat de Lengyel Balázs, prezent alături de coautorul scenariului, Lovas Balázs, la premiera din Bucureşti.

Săptămâna Filmului Maghiar este un forum important al colaborării dintre cineaştii celor două ţări, şi în acest spirit va fi organizat în fiecare an un workshop la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografie din Bucureşti. În acest an Lengyel Balázs şi Lovas Balázs, cei doi coautori ai scenariului peliculei "Lajkó - Ţigan în spaţiu", vor susţine o conferinţă despre scrierea de scenarii.

Pe 16 noiembrie va rula la Studioul "Horia Bernea" cel mai nou film al regizorului Bogdán Árpád, "Genesis", care a avut premiera mondială la Berlinale din 2018. Iar pe 17 noiembrie , va fi proiectat cel mai recent film regizat de Szász János, filmul "Măcelarul, curva şi chiorul", care prelucrează povestea unei crime notorii din anii '20 ai secolului trecut.

În programul Săptămânii Filmului Maghiar a fost inclusă o selecţie din scurtmetrajele artistice din ultimul an, premiate la diferite forumuri cinematografice, printre acestea figurând şi pelicula "Asediu", în regia lui Kovács István, distinsă cu Oscar studenţesc. Potrivit regulamentului Academiei de Artă şi Ştiinţă Cinematografică, datorită premiului menţionat, "Asediul" are şanse la premiu şi în categoria celor mai bune scurtmetraje la Gala Oscarurilor din 24 februarie 2019, dacă membrii Academiei vor decide prin votul lor să-l nominalizeze.

Asociaţia Filmtett din Transilvania organizează de câţiva ani în fiecare vară o tabără de creaţie pentru tinerii din Transilvania care visează să se afirme în domeniul cinematografiei. În selecţie, vor fi prezentate cele mai reuşite creaţii realizate în ultimii doi ani în tabăra workshop Filmtett.

Pentru copii, în programul SFM va rula lungmetrajul de animaţie "Aventurile regelui Solomon", o creaţie a tandemului regizoral Albert Hanan Kaminski şi Pálfi Zsolt.

Secţiunea de filme documentare a Săptămânii Filmului Maghiar este caracterizată anul acesta prin varietatea de teme abordate şi bogăţia în conţinut. Publicul va putea vedea filme cu un caracter de dare de seamă la sfârşit de mileniu doi (Révész Bálint: "Trei bunici", Breier Ádám: "Havanna, doar dus"), un film punk anticomunist (Koltay Anna, Turán Eszter: "BP Underground - Hardcore/ Punk"), un film despre urmărirea sportivilor de performanţă, a olimpicilor în anii 50-60 (Izing Róbert: "Un joc imposibil de câştigat"), precum şi un film cu o temă socială (Osgyáni Gábor: "Fără planuri n-ajungem nicăieri").

Săptămâna Filmului Maghiar din acest an se încheie cu un film despre un fenomen: "Gastronomia unei iubiri", în regia lui Madarász Isti, o comedie gastronomică cu o atmosferă pozitivă.

Săptămâna Filmului Maghiar se desfăşoară şi în acest an la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, la Studioul "Horia Bernea" (str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecţii este gratuită. Filmele vor rula cu subtitrare în limba română, respectiv engleză.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite