S-a stins un mare dirijor postbelic, căutător al „adevărului“ în muzică VIDEO

S-a stins un mare dirijor postbelic, căutător al „adevărului“
în muzică VIDEO

Nikolaus Harnoncourt (1929-2016)

Celebrul dirijor austriac Nikolaus Harnoncourt, considerat „părintele noului stil baroc“, a decedat la vârsta de 86 de ani, conform unui anunţ făcut de familia muzicianului. Nikolaus Harnoncourt, unul din ceI mai importanţi dirijori postbelici, este principalul „responsabil“ de grandiosul revival al muzicii baroce, pe plan european, din ultimele decenii.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sâmbătă, 5 martie, Nikolaus Harnoncourt, s-a stins din viaţă în pace“, a transmis familia dirijorului austriac.

Nikolaus Harnoncourt a anunţat în decembrie 2015 că îşi încheie cariera, din cauza problemelor de sănătate.

Nikolaus Harnoncourt a fondat orchestra Concentus Musicus Wien în anii 1950 şi era considerat „părintele noului stil baroc“.

În 2001 şi 2003, Harnoncourt a dirijat concertele de Anul Nou ale Operei din Viena.

În spatele tuturor tentativelor din ultimele decenii de revitalizare a muzicii baroce („vechi“ în sens larg) şi a tuturor „interpretărilor informate istoric“, în spatele lui Jordi Savall si William Christie chiar, se află – la nivel performativ şi mai ales conceptual – dirijorul austriac Nikolaus Harnoncourt (născut la Berlin acum 86 de ani, sub numele destul de bombastic de Nikolaus Count de la Fontaine und d’Harnoncourt-Unverzagt, pentru că într-adevăr provenea din regalitatea europeană).

Lumea muzicii e mai săracă, dar ce a lăsat în urma lui (a-i face pe muzicieni să gândească diferit) este fără egal.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările